Rijnland neemt maatregelen tegen wateroverlast

Om te zorgen dat inwoners van het Rijnland droge voeten houden, moeten mensen die een stuk sloot of vaart dempen zelf voor compensatie zorgen in de directe omgeving. Dat meldde vrijdag het hoogheemraadschap van Rijnland. Ook afdammen mag niet zomaar meer. Om problemen te voorkomen, mag de waterbergingsruimte in het gebied volgens het schap niet slinken.

De organisatie worstelt met wateroverlast. Volgens een woordvoerster valt er in het gebied vaker meer regen binnen korte tijd op een plek. Dat moet het schap snel kunnen afvoeren. Het hoogheemraadschap merkt tevens dat de zeespiegel stijgt. ,,Het uitmalen op zee is lastiger.”

Het hoogheemraadschap Rijnland heeft volgens de zegsvrouw, al verschillende keren het calamiteitenteam bijeen moeten roepen omdat het waterpeil in het gebied naar alarmerende hoogte steeg. ,,Bij verkleining van het Rijnlands watersysteem neemt de kans op overlast toe.”

In het Rijnland liggen onder meer IJmuiden, Gouda, Haarlem, Leiden, Wassenaar en een stuk van Amsterdam.

Het hoogheemraadschap Rijnland wil nieuwe waterbergingslocaties stichten voor de piekbelasting. Het gaat om de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer en om het gebied Zwaansbroek in de Haarlemmermeer. Het wil de afvoer ook vergroten via het gemaal in Katwijk.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×