Vrijplaats Koppenhinksteeg wint beroep

De bestuursrechter heeft de bouwvergunning vernietigd die de gemeente Leiden zo’n 2,5 jaar geleden verleende voor enkele panden aan de Koppenhinksteeg en de Hooglandsekerkgracht. De in de panden gevestigde ‘Vrijplaats Koppenhinksteeg‘ viert feest en hoopt dat de vernietiging een stap in naar legalisering van de Vrijplaats.

Het nu vernietigde bouwplan heeft betrekking op een aantal panden die zich in een beschermd stadsgezicht bevinden. Omdat een zogenaamd “beschermend bestemmingsplan” ontbreekt oordeelde de rechter dat de bouwvergunning vernietigd moest worden. De rechter vond het daardoor zelfs niet meer nodig om naar de andere ingediende gronden van beroep te kijken. Ook vond de rechter het onacceptabel dat de Commissie voor Beroep en Bezwaarschriften van de gemeente aan alle 650 bezwaarmakers een standaardbrief stuurde met een afwijzing van hun bezwaar. Volgens de rechter had de commissie haar beslissing beter moeten motiveren.

De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg was een van de organisaties die in beroep ging tegen het bouwplan. De stichting vertegenwoordigt cultureel centrum Bar en Boos en een zevental initiatieven die deel uitmaken van het Eurodusnie collectief. Het gaat onder meer om de omni-functionele ruimte “Las Vegas”, een progressieve boekwinkel, een verdeelpunt voor betaalbare biologische levensmiddelen, een concert- en oefenruimte, een soepkeuken voor daklozen, een sportzaal en de Weggeefwinkel.

“De gezamenlijke vrijplaatsactiviteiten trekken circa tweeduizend bezoekers per week”, zo laat de SVK weten. De SVK is opgericht als beoogde beheerkoepel en hoofdhuurder van de door de vrijplaatsorganisaties in gebruik zijnde panden. De SVK wil de panden van de gemeente Leiden huren en heeft hiervoor richting de gemeente Leiden in februari 2000 een, financieel onderbouwd, voorstel gedaan. “De gemeente Leiden weigert helaas tot op heden serieus op dit voorstel in te gaan,” aldus een woordvoerder van de Vrijplaats in een verklaring.

De vrijplaats bestaat voor zover de stichting zelf heeft kunnen nagaan al sinds 1969 toen het kunstenaars en actie collectief Chloroform de eerste gedeeltes van de Koppenhinksteeg in gebruik nam. Daarna volgde in 34 jaar een lange reeks organisaties waaronder de Studenten en Actiegroepen Drukkerij, de Katholieke werkende Jongeren, de krakersbond, de FNV Jongerenbond en het Jeugdmuseum. Tientallen ideële organisaties en honderden idealistische mensen hebben in de afgelopen drie decennia in de Koppenhinksteeg onderdak gevonden. Momenteel werken in de ideële initiatieven bij elkaar zo’n zestig vrijwilligers.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×