De wethouders Rogier van der Sande (links met krijtstreep) en Ruud Hessing bekijken het krijtprotest op het Leidse Stadhuisplein. (Foto's: Chris de Waard).

Krijtverbod niet aan de orde

Burgemeester Lenferink wilde er dinsdagavond eigenlijk geen woorden aan vuilmaken in de raadsvergadering: een Leids krijtverbod. “Het is niet aan de orde en het staat ook niet op de agenda,” aldus Lenferink die wilde voorkomen dat het krijtverbod hét onderwerp van de avond zou worden. Wethouder Van der Sande wilde er toch wel wat over kwijt. Vooral om het misverstand weg te nemen. “Krijten wordt hier vanavond niet verboden”.

“We moeten beslissen over een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zodat we in de toekomst op kunnen treden tegen het commercieel gebruik van de aanplakborden in de stad,” aldus Van der Sande: “In diezelfde verordening is allang geregeld dat je niet overal maar de stad mag bekladden met verf, spuitbussen en inderdaad, ook niet met krijt”.

Voorafgaand aan de raadsvergadering werd er op het Stadhuisplein flink op los gekrijt. Door actievoerders, maar ook enkele raadsleden lieten zich niet onbetuigd. Ook de omliggende stoepen en straten werden beschreven met teksten als: ‘Ik krijt dus ik besta’ en ’Stoppen met stoepkrijtterrorisme’. De leus ‘krijt de vrijheid’ die op de muur van het stadhuis werd geschreven, kon op minder waardering rekenen. “Krijten doe je op de grond, niet op een monument,” vond Van der Sande.

Leiden krijtverbod


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×