Oud-medewerker piraat stelt raadsvragen over inval

3

Oude-medewerker Gerard van Hees van de Leidse piratenzender Koekoeroe Reedioo, tegenwoordig fractievoorzitter van GroenLinks in Leiden, heeft burgemeester Lenferink gevraagd waarom de illegale zender maandagmiddag uit de lucht is gehaald. Volgens Van Hees bezorgt Koekoeroe niemand overlast, omdat er een zwakke zender wordt gebruikt die alleen in Leiden te ontvangen is.

Van Hees wilde van de burgemeester weten of hij vooraf op de hoogte was van de inval en of het klopte dat er bij de inval ook persoonlijke bezittingen en een groot geldbedrag van de bewoonster van het kraakpand van waaruit de piraat opereerde in beslag genomen zijn. Lenferink bleek niet vooraf op de hoogte te zijn geweest en vond dat klachten over de inval maar door de gedupeerde moesten worden ingediend bij het Agentschap Telecom die de inbeslagnames had gedaan.

De inval bij Koekoeroe vond plaats in het kader van de actie Etherflits van het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken (de vroegere Radiocontroledienst). Met de actie Etherflits wil de overheid voor eens en altijd een eind maken aan illegaal opererende zenders. De piraten kunnen daarbij boetes krijgen die oplopen tot vele duizenden euro’s.

Het was voor Koekoeroe de derde keer dat de apparatuur in beslag werd genomen. De piraat heeft aangekondigd de uitzendingen hoe dan ook te zullen hervatten.

Overigens valt de actie Ethetflits in het niets bij de opsporingsacties die in het verleden plaatsvonden. Met name in de jaren 80 van de vorige eeuw werden Leidse piraten keihard aangepakt. Zo werd de bekende Leidse piraat Freewave Radio in ruim drie jaar tijd maar liefst 76 keer uit de lucht gehaald.

Delen

3 reacties

 1. Waakzaam Leiden op

  Op naar de 76 keer ! Onbegrijpelijk dat zo’n stuk onbenul als Van Hees spreektijd krijgt over dit onderwerp tijdens een gemeenteraadsvergadering, terwijl het onderwerp niet eens tot de gemeentepolitiek behoort.

 2. krijtje van de stoep op

  Tof van Gerard van Hees dat hij pal achter koekoeroe staat in deze zaak.

  Dat Lenferink de gehele verantwoordelijkheid van zich afschuift lijkt me niet helemaal geloofwaardig. Hij is korpschef en er staan duidelijke foto’s op indymedia dat zijn personeel heeft geholpen met het leegroven van deze studio. Als hij niet van te voren is ingelicht klopt er iets niet, zelfs niet als je vanuit hun logica denkt.

  Maar het klopt uiteraard helemaal van geen kant dat koekoeroe uit de lucht is gehaald. Zoals Gerard ook al in de raad zei: de zender gebruikt de juiste apparatuur en zit op een frequentie waar niemand door gestoord wordt. Een ernstige aanval op vrijheid van meningsuiting in Leiden en op een zender waar ze juist trots op zouden moeten zijn.

  Koekoeroe komt zo snel mogelijk terug.

  Korpschef en knechten zullen vergaan

  Vrije radio blijft bestaan!

 3. Waar baseert het raadslid zijn stelling op dat ze niet zouden storen?

  Van informatie van de piraat zelf?  Omdat die de zender duur vonden?

  Heel goed afgereld is de zender niet geweest: volgens AT zond hij op 97.34 uit en dat is dus niet eens netjes op de etherfrequentie

  Daarnaast is de frequentie ook niet goed gekozen: hij stoort daardoor hoe goede appartuur is per definitie:

  97.34 is te dicht op City FM, die op 97.6 vanuit Rotterdam uitzendt.  Om niet te storen moet je 0.4 vanaf zitten. 

  City FM heeft veel geld betaald voor die frequentie en heeft bereik ook officieel voor in Leiden gekocht. Wellicht verzet de krakersbeweging zich sowieso tegen kopen van frequenties, en dat kan, maar dan moet je niet suggereren dat je niemand tot last bent want dan ben je wel.  Feitelijk is dit bijna diefstal, ze storen de rechtmatige gebruiker van de frequentie om zelf in de lucht te zijn.

  Ze hadden voor een prikkie legaal de 93.7 kunnen hebben, de licentiehouder Hofstad heeft immers financiele problemen en nauwelijks een band met Leiden

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline