De Leidse politie verleende assistentie bij de inval bij Koekoeroe Reedio. (Foto: Indymedia.nl).

Oud-medewerker piraat stelt raadsvragen over inval

Oude-medewerker Gerard van Hees van de Leidse piratenzender Koekoeroe Reedioo, tegenwoordig fractievoorzitter van GroenLinks in Leiden, heeft burgemeester Lenferink gevraagd waarom de illegale zender maandagmiddag uit de lucht is gehaald. Volgens Van Hees bezorgt Koekoeroe niemand overlast, omdat er een zwakke zender wordt gebruikt die alleen in Leiden te ontvangen is.

Van Hees wilde van de burgemeester weten of hij vooraf op de hoogte was van de inval en of het klopte dat er bij de inval ook persoonlijke bezittingen en een groot geldbedrag van de bewoonster van het kraakpand van waaruit de piraat opereerde in beslag genomen zijn. Lenferink bleek niet vooraf op de hoogte te zijn geweest en vond dat klachten over de inval maar door de gedupeerde moesten worden ingediend bij het Agentschap Telecom die de inbeslagnames had gedaan.

De inval bij Koekoeroe vond plaats in het kader van de actie Etherflits van het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken (de vroegere Radiocontroledienst). Met de actie Etherflits wil de overheid voor eens en altijd een eind maken aan illegaal opererende zenders. De piraten kunnen daarbij boetes krijgen die oplopen tot vele duizenden euro’s.

Het was voor Koekoeroe de derde keer dat de apparatuur in beslag werd genomen. De piraat heeft aangekondigd de uitzendingen hoe dan ook te zullen hervatten.

Overigens valt de actie Ethetflits in het niets bij de opsporingsacties die in het verleden plaatsvonden. Met name in de jaren 80 van de vorige eeuw werden Leidse piraten keihard aangepakt. Zo werd de bekende Leidse piraat Freewave Radio in ruim drie jaar tijd maar liefst 76 keer uit de lucht gehaald.

Leiden koekoeroe


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×