Het pand met daarin de studio van de illegale zender Koekoeroe is volgens de bewoners nu alleen nog maar brandgevaarlijk. (foto: Chris de Waard).

Gemeente wil van kraakpand Leidse piraat af

De gemeente Leiden heeft de brandweer vorige week opdracht gegeven om een gekraakt pand aan de Musschenbroekstraat dicht te spijkeren, omdat de staat waarin het pand verkeert levensbedreigend zou zijn. In het pand is onder meer de studio van de Leidse piraat Koekoeroe Reedio gevestigd. De bewoners wisten via de rechtbank uitstel te krijgen. Een nooduitgang is inmiddels aangebracht: “Daarmee zijn we gezakt van levensbedreigend naar brandgevaarlijk,” aldus de krakers. Binnen acht weken moet het pand nu ook brandveilig worden gemaakt, anders wordt het alsnog verzegeld.

Overigens is in het pand ook de stroom afgesloten, zo blijkt uit een bericht op de website van de illegale actiezender: “Vanwege problemen met de stroomvoorziening kan koekoeroe niet in de lucht! We hopen het probleem zo spoedig mogelijk te verhelpen!”

De afdeling Grondzaken van de gemeente Leiden is eigenaar van het pand. Toen de brandweer de gemeente maande om iets te doen aan de ‘levensbedreigende’ situatie in het pand, weigerde de gemeente dat. Volgens de krakers is dat een truc om het pand te kunnen ontruimen: “De dienstHandhaving van Bouw- en Woningtoezicht deed bij de bewoners een brief in de bus dat over 5 dagen het pand dichtgespijkerd zou worden. Bij de brief zat een brandweerrapport van de bevindingen van een inspectie op 9 juli”.

“Inspectie? Overval zou je het ook kunnen noemen, aldus de bewoners. “Om 10.00 uur werd op de deur gebonkt en werd er “politie” geroepen. Met een bevel tot binnentreding van de burgemeester op basis van art. 100 v.d. Woningwet betraden de brandweer, een opmeter om de scheefstand te inspecteren en een inspecteur van Bouw- en Woningtoezicht het huis en de studio in aanwezigheid van een medewerker van JoBo (door de krakers “bouwondernemer en antikraakburo voor de gemeente” genoemd).

Meteen na de inspectie hebben de bewoners bezwaar gemaakt bij de gemeente en een zogenaamde Voorlopige Voorziening aangevraagd bij de rechtbank. Ook werd er contact gezocht met de brandweer om duidelijk te maken dat de eigenaar de benodigde aanpassingen niet wilde doen, maar de bewoners en gebruikers wel.

“Het is belachelijk dat gemeente Leiden bij dit beleid helemaal geen rekening houdt met mogelijke belangentegenstellingen tussen eigenaar en bewoners van een pand. Dit speelt niet alleen bij kraakpanden. Ook verhuurders willen soms van hun huurders af en kunnen de aanschrijving van de gemeente daarvoor mooi misbruiken,” aldus een van de bewoners.

Ene Harry reageert via internet op het voorval in de Leidse kraakwereld. Hij herkent in de gemeentelijke actie een truc die huiseigenaren in het verleden vaker toepasten om krakers uit hun panden te krijgen. “Ergens halverwege de jaren ’80 vorige eeuw was het een tijdje trendy om krakers op de volgende manier je huis uit te krijgen:

Oude eigenaar verkoopt pand aan nieuwe eigenaar, met in het koopkontrakt de belofte om het leeg op te leveren. Nee dus, want er zitten nog krakers in. Nieuwe eigenaar spant rechtzaak aan tegen oude eigenaar, want kontrakt niet nageleefd. Nieuwe eigenaar wint rechtzaak en M.E. timmert de krakers het pand uit. Nieuwe eigenaar verkoopt pand terug aan oude eigenaar.”

Leiden koekoeroe


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×