Helft automobilisten stopt niet voor overstekende blinden

Bij een actie op de Rijnsburgerweg, afgelopen vrijdagmiddag tijdens de internationale witte stokkendag, bleek dat weggebruikers maar weinig aandacht hadden voor overstekende blinden. Ook buschauffeurs, taxichauffeurs en zelfs rij-instructeurs met hun leerlingen waren regelmatig in overtreding. Eén rij-instructeur greep op het laatste moment in, zodat het voertuig half op de oversteekplaats tot stilstand kwam. Voorzitter Cees Zwanenburg van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS): “Dit toont nog maar eens duidelijk aan dat een dergelijke actie noodzakelijk is om alle weggebruikers weer eens wakker te schudden”.

Vrijdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur stak een groepje blinden met een witte stok met rode bandjes over bij de oversteekplaats ter hoogte van de Boerhaavelaan. Dat gebeurde om de paar minuten om het stopgedrag van de weggebruikers te onderzoeken. In de praktijk bleek maar de helft van de weggebruikers te stoppen. De actie was een initiatief van de afdeling Leiden en omstreken van de NVBS.

Diezelfde dag hield VISIO Leiden een open dag om belangstellenden attent te maken op de mogelijkheden voor degenen die geconfronteerd worden met blind- of slechtziendheid. Meer dan tweehonderd personen grepen deze gelegenheid aan om zich nader op de hoogte te stellen van sportactiviteiten, mogelijkheden om letters te vergroten of om boeken al luisterend te lezen tot aan de laatste snufjes op het terrein van computergebruik. Ook studiemogelijkheden, hobby’s, beroepsmogelijkheden en de verwerking van de handicap kwamen aan de orde.

Leiden visio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×