Studentenrugbyers van veld verdreven

Het 44 jaar oude Leidsch Studenten Rugby Gezelschap (LSRG) moet op zoek naar een nieuw speelveld. Het rugbyveld het “Palenpadje” bij het universitaire sportcentrum, waar de studenten al 22 jaar spelen, is verkocht en de rugbyers moeten vertrekken. “Ga maar een nieuwe veld zoeken, jullie veld is verkocht,” zo kregen bestuursleden van het LSRG tijdens een training te horen. Overleg met gemeente en Universiteit heeft volgens Paul Walenkamp van het LSRG niets opgeleverd.

“Achter de rug van het LSRG om blijkt achteraf dat zowel de universiteit, de gemeente als rugbyclub DIOK gesprekken hebben gevoerd over de toekomst van het LSRG. Zonder het LSRG bij de gesprekken te betrekken, is er besloten om geen nieuwe huisvesting voor het studentenrugby te creëren,” aldus Walenkamp. “Jullie moeten gewoon naar DIOK gaan” zo luidt de boodschap van de gemeente en de universiteit”.

Een verbolgen Walenkamp gaat verder: “De faciliteiten die DIOK op dit moment gebruikt, zijn nu al zwaar overbelast. De komst van 45 spelers, twee teams, in feite een hele rugbyclub, zal mogelijk tot spanningen leiden. Ondanks het feit dat LSRG DIOK mede heeft opgericht en veel oud LSRG-ers een ereklasse carrière zijn begonnen bij DIOK, zijn de culturen, tradities en spelers dusdanig anders dat een fusie in welke vorm dan ook ondenkbaar is en vooral dodelijk zal zijn voor de toekomst van rugby in Leiden. Een associatie met DIOK zal de bron van rugbyers in Leiden, de studenten, doen opdrogen. De overbelaste faciliteiten op DIOK zal een dusdanige chaos veroorzaken dat nieuwe spelers hun enthousiasme voor de sport zullen verliezen”.

Naast dit overleg is er een voorstel gedaan aan de gemeente Oegstgeest om in die gemeente een rugbyclub op te richten. “Weer kreeg LSRG te maken met een dodelijke stilte. Na herhaaldelijk pogingen om een reactie te krijgen op het voorstel heb ik telefonisch contact gezocht met de vertegenwoordiger van de gemeente Oegstgeest,” zo vertelt Paul Walenkamp: “Zonder overleg met het LSRG en weer na gesprekken achter onze rug om, dit keer tussen de gemeente Leiden en gemeente Oegstgeest, is wederom een vluchtig besluit genomen. Er is geen ruimte voor rugby in Oegstgeest. Dit terwijl kinderen op wachtlijsten staan bij sportclubs en Oegstgeest een grote “expat” bevolking heeft en een internationale school die “rugby minded” is met potentiele interesse voor een internationale gerenomeerde sport als rugby.”

Leiden lsrg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×