Boommarktgarage geschrapt door miljoenenoverschrijding

3

De gemeente Leiden bouwt in het Aalmarktgebied geen parkeergarage. Door de jarenlange vertragingen blijken de kosten voor het Aalmarktplan verdubbeld te zijn van 20 naar 40 miljoen euro. Door de Boommarktgarage te schrappen, bespaart het college 14 miljoen. Tot nu toe was de aanleg van de garage een keiharde eis van de investeerders. No Parking, No Business, zo was het devies.

Die parking wordt binnen het Aalmarktplan nu gecompenseerd door de aanleg van de Rijn Gouwe Lijn die volgens berekeningen van de gemeente 2400 extra bezoekers naar de Leidse binnenstad zal trekken. Verder komt er een nieuwe, ondergrondse, parkeergarage van 500 tot 1000 plaatsen buiten de singels op de plek van het parkeerterrein bij de Morspoort. Daar worden ook 75 tot 80 woningen langs de singel gebouwd. Het kantoorgebouw van de belastingdienst wordt gerenoveerd of gesloopt ten behoeve van 12.000 vierkante meter kantoorruimte en 6.000 vierkante meter grootschalige detailhandel. Daarbij moet gedacht worden aan bedrijven als de Mediamarkt, zo maakten de wethouders Hillebrand (ruimtelijke ordening) en Hessing (parkeren) vanavond bekend.

Overigens verdwijnt de Boommarktgarage niet helemaal. Op de plek waar deze gepland was, komt nu een kleine ondergrondse parkeergarage met 91 bewonersplaatsen. Deze kunnen echter alleen worden gekocht. Prijskaartje per stuk: 40.000 euro.

Delen

3 reacties

 1. Emile van Aelst op

  Mede door dit soort berichten vind ik het zo heerlijk om in Leiden te wonen. Hoeveel jaar is er niet geruzied om de Boommarktgarage. Volgens mij was Melanie Schultz nog fractie assistente toen dit al speelde.

  Ook weet ik nog te herinneren dat Groen Links destijds in het College kwam, met als duidelijke eis, mocht er voor de volgende verkiezingen een besluit genomen worden over de Boommarktgarage zij tegen zouden stemmen maar dat de tegenstem geen consequenties voor het College mocht hebben.

  En zo zijn er op voorhand vele ruzies en debatten geweest over de Boommarktgarage, en het eind van het liedje, hij komt er gewoon niet.

  Ooit heb ik eens gezegd, Leiden wil de Skyline van New York, maar heeft de daadkracht van Staphorst (zonder Staphorst te beledigen hoor) ik geloof dat dit nog steeds zo is. 

  En daarom hou ik zo van Leiden denk ik.

   

 2. Joop J.Gijsman op

  Nu nog 10 miljoen bezuinigen door het schrappen van de nodeloze doorgang in de Haarlemmerstraat en de overbodige brug en nog 5 miljoen door het schrappen van een ondergrondse winkel onder de Aalmarktschool. Langzamerhand komen we dan toch nog met de beide benen op de grond.

 3. Lijkt me een prima oplossing! De bereikbaarheid van het Morspoortterrein per auto is veel beter dan de Boommarkt. Als daar dan ook nog grootschalige winkels komen in het verlengde van het nieuwe stationsgebied, dan is het helemaal een prima plek voor een nieuwe parkeergarage. Hopelijk wordt dat hele terrein dan ook in een keer aangepakt, inclusief het lelijke, lompe belastingkantoor wat dan toch overbodig is geworden. Mooie plek voor een landmark zo aan de kop van het stationplein. Een grote appartemententoren op een plint van winkels en/of dienstverlening lijkt me een mooie invulling van dit terrein. In combinatie met de megabioscoop/discotheek en bijbehorende toren wordt dit dan een heel stedelijk gebied met veel uitstraling! Ideale plek ook voor een gigant als Mediamarkt die ik graag zie verschijnen in Leiden!

  Het Aalmarktgebied en de Boommarkt is veel geschikter voor wat kleinschaliger ontwikkelingen en leuke binnenstadswinkels. Teveel af en aan rijdend verkeer voor een garage zou dit veel te veel verstoren.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline