Leiden wil schoonste gemeente van Nederland worden

Afgelopen maandag heeft wethouder Rogier van der Sande (VVD) het officiële startschot gegeven voor de verkiezingscampagne van Leiden om tot schoonste gemeente van Nederland te worden verkozen. Op het stadhuis onthulde hij de poster die gedurende vier weken overal in de stad te zien zal zijn. Daarnaast zal de wethouder als eerste zijn stem voor Leiden uitbrengen via de site www.schoonstegemeente.nl. Tijdens de campagne worden de inwoners van Leiden met posters, spandoeken en campagne-acties opgeroepen ook te stemmen voor hun stad.

Voor de meeste Nederlanders geldt dat een schone straat of buurt het woonplezier vergroot. Veel gemeenten treffen daarom diverse maatregelen om zwerfafval tegen te gaan. De Stichting Nederland Schoon ontplooit onder het motto “Met hetzelfde gemak gooi je ’t in de afvalbak” verschillende initiatieven om het zwerfafvalprobleem aan te pakken. Dit jaar organiseert de stichting de wedstrijd ‘Schoonste Gemeente van Nederland’. De deelnemende gemeenten worden uitgedaagd om te laten zien hoe hun burgers, ambtenaren, bestuurders en bedrijven kunnen samenwerken om de openbare ruimte schoon te maken en schoon te houden. Ook Leiden heeft de handschoen opgenomen en zich ingeschreven voor deze wedstrijd.

Leiden ruimt op!
Leiden gaat deze uitdaging met vertrouwen aan. In de afgelopen vier jaar zijn in het kader van Leiden ruimt op! extra mensen en middelen ingezet om de stad verder op te ruimen en opgeruimd te houden. Deze inspanningen zijn beloond met een ruime voldoende voor de kwaliteit van de verzorging van de openbare ruimte. In juli 2004 heeft ingenieursbureau Oranjewoud onderzoek gedaan en geconcludeerd dat Leiden overwegend schoon is.

Tot 21 maart (24.00 uur) kunnen inwoners van Leiden hun stem uitbrengen. Op de website www.schoonstegemeente.nl kunnen ze door het aankruisen van een foto aangeven hoe het in hun buurt en de hele stad is gesteld met het zwerfafval. Mensen die thuis geen toegang hebben tot internet, kunnen een stemformulier afhalen bij de balies van het stadhuis en het Stadsbouwhuis, of bij bibliotheken en buurthuizen. Het stemformulier kan naar het gratis antwoordnummer van Nederland Schoon worden gestuurd worden.

De gemeenten met de hoogste score gaan door naar de volgende ronde. In deze ronde beoordeelt Nederland Schoon de maatregelen die de gemeente heeft genomen om zwerfafval tegen te gaan en de stad schoon te houden. Op basis hiervan bepaalt de jury welke negen gemeenten doorgaan naar de finale.

Finale
Tijdens de finale gaat het er om, welke gemeente er het beste in slaagt om een vooraf aangewezen gebied van circa 1 km² gedurende zes weken schoon te houden. Aansluitend wordt een tv-serie gemaakt, waarbij per aflevering één gemeente centraal staat. Tijdens de tiende aflevering (uitzending op 4 september a.s.) wordt bekend gemaakt welke gemeente heeft gewonnen en zich een jaar lang de ‘Schoonste Gemeente van Nederland 2005’ mag noemen.

Leiden leidenruimtop


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×