Grotere afvalbakken tegen afval op straat

Dinsdagmiddag 8 maart om 13.30 uur plaatst wethouder Rogier van der Sande samen met mevrouw Karen Cosson uit Australië op de Breestraat ter hoogte van het stadhuis de eerste van de reeks nieuwe grote afvalbakken. Afvalbakken zijn een belangrijk onderdeel van de strijd tegen zwerfafval op straat. In Leiden staan ruim 1300 afvalbakken, die alles bij elkaar 150.000 keer per jaar geleegd worden. Daarnaast blijkt ook de grootte van de afvalbakken van invloed op het ontstaan van zwerfafval. Uit onderzoek blijkt dat op sommige plekken in Leiden grotere afvalbakken zouden kunnen bijdragen aan het verminderen van het ontstaan van zwerfafval. In het kernwinkelgebied, de winkelcentra en bij een aantal scholen worden gedurende de maand maart ruim 200 kleine afvalbakken vervangen door de nieuwe grote.

Karen Cosson is Litter Champion voor het departement Victoria in Australië. Haar taak is gericht op het promoten van de ‘best practices’ op het gebied van afvalpreventie en het stimuleren van steden om afvalpreventie hoog op de agenda te zetten. Mevr. Cosson is momenteel op studiereis in Europa, waarbij ze vooral kijkt naar de manier waarop in Europa landelijk zwerfafvalbeleid op lokaal niveau handen en voeten krijgt. In Nederland is zij te gast bij de Stichting Nederland Schoon.

Als Nederlandse voorbeeldgemeente heeft Karen Cosson voor Leiden gekozen, omdat ze onder de indruk is van de positieve resultaten van het project Leiden ruimt op!. Ze is met name geïnteresseerd in de manier waarop de combinatie van extra voorzieningen op het gebied van zwerfafval, informatie over de regels en het toezicht op naleving van de regels in de praktijk vorm krijgt.

Het bezoek van mevr. Cosson en de plaatsing van de eerste van de reeks grote afvalbakken valt midden in de verkiezingsperiode voor de schoonste gemeente van Nederland. De deelnemende gemeenten worden uitgedaagd om te laten zien hoe hun burgers, ambtenaren, bestuurders en bedrijven kunnen samenwerken om de openbare ruimte schoon te maken en schoon te houden. Leiden heeft zich kandidaat gesteld voor deze verkiezing. Inwoners van Leiden kunnen tot en met 21 maart hun stem uitbrengen op www.schoonstegemeente.nl.

Advertentie

Leiden leidenruimtop


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×