Arjan Stam van de Leidse brandweer toonde de verzamelde pers onlangs een aantal stukken van de dakisolatie. Rechts een stuk EPS zoals het er normaal uitziet, in het midden en links twee stukken die door de brand zijn aangetast. (Archieffoto: Chris de Waard).

Brandweer blijft bij eigen conclusies explosie Flevoweg

De Leidse brandweer blijft pal achter de uitkomst staan van het eigen onderzoek naar de explosies die zich tijdens de brand in een bedrijvencomplex aan de Flevoweg voordeden. Daabij raakten drie brandweermannen gewond, waarvan twee ernstig. Volgens de brandweer waren gassen die door de hitte vrijkwamen uit de dakisolatie de oorzaak van de explosies. TNO concludeerde afgelopen week naar aanleiding van een eigen onderzoek dat dat uitgesloten was.

Plaatsvervangend commandant Baardscheer van de Leidse brandweer is ongelukkig met die brief TNO naar aanleiding van hun bevindingen openbaar maakte: “Er is nogal wat onrust ontstaan binnen de brandweer. Onze mensen willen weten wat er nu echt gebeurd is”. Volgens Baardscheer is het isolatiemateriaal in het dak wel degelijk de oorzaak van de explosies. “In ons rapport hebben we gesteld dat EPS (piepschuim) is vergast en later geexplodeerd. Juridisch gezien hadden we misschien moeten schrijven dat het ging om de combinatie van EPS en het damwandenprofiel van het dak. Daardoor kon het vloeibaar geworden EPS naar 1 punt stromen. Met een plat dak was dat niet gebeurd, maar ja, zonder brand ook niet.”

Baardscheer sluit niet uit dat vanuit de hoek van de EPS-producerende industire druk is uitgeoefend op TNO. Ook eigenaar Aart van den Toorn van het uitgebrandde pand denkt dat: “Reken maar daar daar flinke druk is uitgeoefend. Bij TNO werken ook gewoon mensen en die kunnen daar best gevoelig voor zijn.”

Van den Toorn kan zich helemaal niet vinden in het rapport van TNO. “Het staat vol tegenstrijdigheden. Op de ene plek schrijven ze dat de dakisolatie het niet kan zijn en even verderop staat weer dat de brandbare gasvorming zeer waarschijnlijk uit de dakconstructie komt.”

Ook bevestigt Van den Toorn nadrukkelijk dat de brand wel degelijk is aangestoken, zoals Sleutelstad.nl afgelopen week al meldde. De politie ontkende later in het Leidsch Dagblad dat er sprake zou zijn van brandstichting, maar zowel Van den Toorn als zijn beheerder van het pand hebben van politie en verzekeringsexperts te horen gekregen dat er benzinesporen zijn aangetroffen op en in een bureau. Van den Toorn: “De verzekering heeft direct eigen experts ingeschakeld. Die hebben monsters genomen en opgestuurd naar een laboratorium in Belgie. Binnen enkele dagen wisten ze al dat er auto-benzine op het bureau was gevonden en die resultaten hebben ze toen doorgegeven aan de technische recherche. Dat heb ik later ook weer teruggehoord van de politie.”

Leiden Brand in bedrijfsverzamelgebouw Merenwijk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×