TNO: "EPS niet oorzaak explosie brand Flevoweg"

De explosie waarbij tijdens de brand in een bedrijvencomplex aan de Flevoweg drie brandweermannen gewond raakten is niet te wijten aan gasvorming uit de dakisolatie. Dat schrijft TNO op basis van de definitieve onderzoeksresultaten in een brief aan het Leidse College van B&W. “Een eerdere reconstructie van de toedracht, leidde tot het door anderen onterecht geuitte vermoeden dat EPS (piepschuim) de oorzaak was van de explosieve verbranding. De conclusie dat de explosieve verbranding te wijten was aan een van de in het gebouw gebruikte bouwmaterialen is nu, op basis van ons definitieve rapport, uitgesloten,” aldus TNO in de brief. Eerder maakten gemeente en brandweer bekend dat EPS wel degelijk de veroorzaker was van de explosie. TNO zou volgens hen in een onafhankelijk onderzoek tot dezelfde conclusie zijn gekomen. TNO bestrijdt dat nu en houdt het in het definitieve rapport op een ‘complex van factoren’ als oorzaak voor de twee explosies.

Bovendien verzoekt TNO het college om het definitieve TNO-rapport door te zenden aan minister Dekker (VROM). Eerder verzocht de gemeente in een brief aan VROM om een onderzoek naar de toepassing van EPS.

Directeur Hans Tepper van de EPS-branchevereniging Stybenex reageert verheugd op het TNO-rapport: “Een eerdere reconstructie van de brand in Leiden, leidde tot de conclusie dat de explosieve verbranding veroorzaakt zou zijn door EPS. Als producenten van EPS waren wij er vanaf het begin van overtuigd dat dit onmogelijk was en betreurden dat ons materiaal ten onrechte in dit verkeerde daglicht kwam te staan. Gelukkig concludeert TNO nu in haar definitieve rapport dat de explosieve verbranding is veroorzaakt door een complex van factoren en pleiten zij EPS als bouwproduct vrij.”

Leiden Brand in bedrijfsverzamelgebouw Merenwijk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×