Japanweekend in Hortus botanicus

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat in 1855 aan de Universiteit Leiden, met veel lobbywerk van Dr. Philipp von Siebold, de studie Japanologie werd gestart. Von Siebold, arts en verzamelaar van onder andere vele Japanse plantensoorten die nu algemeen in Nederlandse tuinen te vinden zijn, had een grote belangstelling voor alles wat zich in het dagelijks leven in Japan afspeelde. Tijdens het Japanweekend in de Leidse Hortus presenteren zich daarom verschillende groepen die zich met typisch Japanse vormen van kunstnijverheid bezig houden.

Ikebana, Japans bloemschikken, en alles wat daarmee te maken heeft zal in de Oranjerie ruim de aandacht krijgen. De Nederlandse Ikebana Club, die dit jaar 45 jaar bestaat, laat zien dat Japanse bloemschikkunst en keramiek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Leden/keramisten verkopen hun potterie, opgemaakt met ikebana-arrangementen. Er vinden doorlopend demonstraties Japans bloemschikken plaats en er worden door docenten van de verschillende ikebanascholen workshops gehouden waarvoor men zich ter plaatse kan inschrijven. Bezoekers kunnen zelf ikebanamaterialen en keramiek (ook tweedehands) aanschaffen. Bij goed weer worden buiten demonstraties rakustoken gegeven door Wil van den Wijngaard.

In het middendeel van de Oranjerie is een tentoonstelling te zien waarbij ‘Nerine’ centraal staat. De bloemen van dit herfstbloeiend bolgewas worden voor 75% vanuit Nederland naar Japan geexporteerd. De Nederlandse Ikebana Club zal de bloemen die door de Nederlandse kwekers geleverd zijn verwerken in bloemstukken die de verschillende richtingen van de Ikebana scholen vertegenwoordigen. Verder wordt er in de monumentale Oranjerie Origami gevouwen, Go gespeeld, met zwarte inkt geschilderd en Owen Tjon Sie Fat toont zijn vaardigheid in het Japans calligraferen.

Buiten de Oranjerie is de stand waar Bonsai te zien en te koop zal zijn. Het Japanse woord ‘bon’ betekent platte schaal en ‘sai’ staat voor het begrip groeien. In het Nederlands vertaald betekent Bonsai ‘Boom in Pot’: een miniatuur vorm van de boom in harmonie met de gebruikte pot en bodembedekking. Over de kunst van het snoeien en verzorgen van Bonsai zal Henk van Dam, Bonsai-specialist, u alles kunnen vertellen.

Waar
Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden

Wanneer
Zaterdag 17 en zondag 18 september 2005
Open 10 tot 18 uur

Kosten

Volwassenen 4,-  euro

Kinderen 4-12 jaar, NS-MK, CJP 2,- euro

Hortusvriendenkaart en Museumkaart geldig.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×