Sociale Recherche in regio Zuid-Holland Noord

Begin dit jaar hebben 22 gemeenten de werkzaamheden gebundeld op het gebied van het opsporen en bestrijden van fraude met sociale zekerheidsuitkeringen. De sociaal rechercheurs die hiermee belast zijn, vormen sindsdien het team Sociaal Recherche regio Zuid-Holland Noord. De werkzaamheden van de sociaal rechercheurs worden verricht in opdracht van de 22 gemeenten. Sinds enige tijd zijn de rechercheurs gezamenlijk gehuisvest in Leiden. “Het verschil nu is dat we efficiënter kunnen werken”, zegt het hoofd van deze recherchedienst. “Voorheen werkte er soms maar één sociaal rechercheur voor een gemeente. Als die rechercheur op vakantie of ziek was, werd het opsporingswerk verzet naar een andere periode. Door met een aantal rechercheurs samen te werken voor meerdere gemeenten zijn we minder kwetsbaar voor eventueel uitval. Met elkaar kunnen we de prioriteiten vaststellen, het werk verdelen en de mogelijkheden afstemmen. Ook complexe en omvangrijke fraudezaken kunnen we nu gemakkelijker aanpakken. Daarnaast is er meer gelegenheid voor deskundigheidsbevordering en kennisuitwisseling.

“Voor mensen die te maken krijgen met uitkeringsfraude heeft de schaalvergroting eveneens voordelen, hoe gek dat ook klinkt. We kunnen nu sneller vermoedens van misbruik van uitkeringen onderzoeken. Daardoor is in sommige situaties het fraudebedrag nog te overzien. Want geld waar geen recht op was moet altijd én volledig terugbetaald worden. Hoe eerder de fraude is opgespoord des te beter het is voor iedereen”.

De Sociale Recherche Zuid-Holland Noord werkt onder andere samen met de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD), de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Uitvoeringsinstituut voor werknemersverzekeringen (UWV).

De fusie, per 1 februari 2005, tot de nieuwe recherchedienst Zuid-Holland Noord komt voort uit de samenwerking tussen de regio’s Rijnstreek, Duin- en Bollenstreek en de Leidse regio. Deze regio’s vertegenwoordigen 22 gemeenten. Het gaat hier om Voorschoten, Oegstgeest, Alkemade, Zoeterwoude, Leiderdorp, Leiden, Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout, Warmond, Liemeer, Nieuwkoop, Jacobswoude, Rijnwoude, Ter Aar en Alphen aan den Rijn (Rijnstreek).

Advertentie

Leiden socialerecherche


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×