Even na 10.00 uur werden de laatste Geusjes uit alle hoeken bijeen geraapt om toch nog aan zoveel mogelijk mensen een broodje bij de haring te kunnen uitdelen. (Foto's: Chris de Waard).

Fotoverslag ochtendprogramma 3 oktoberviering

Dit jaar een verslag vanaf 8.30 uur (oeps, verslapen!). Zo’n 4500 Leidenaren stonden al vroeg in de rij bij de Waag voor hun gratis portie haring en wittebrood. Ruim 2500 mensen schreven zich eind september in, “maar,” zo vertelt voorzitter Jeroen Mantel van de Commissie Haring & Wittebrood: “veel mensen schrijven ook in voor anderen, dus daar komt dat verschil vandaan.” Er werden dit jaar iets minder geusjes en haringen uitgedeeld dan vorig jaar. Mantel wijdt dat aan het slechte weer op de avond van inschrijving. “Bovendien hadden we toen ook stevige concurrentie van een voetbalwedstrijd en de huldiging van K&G in het stadhuis. Uiteindelijk bleken de 4500 bestelde geusjes net niet voldoende. De allerlaatste in de rij gingen met haring zonder wittebrood naar huis.

Rond 9.00 uur werd traditioneel de ‘eerste haring’ geproefd door burgemeester Lenferink, Piet van Sterkenburg in zijn functie van voorzitter van de 3 October Vereeniging en dit keer als speciale gast oud-minister Hans Alders. Tegenwoordig Commissaris van de Koningin in Groningen. Deze hield een uitgebreid betoog met een knipoog, waaruit toch vooral moest blijken dat het Gronings Ontzet belangrijker is dan het Leidse. Een aardig verhaal dat alleen wat lang duurde. Zo lang dat muziekvereniging De Burcht, daartoe in het geniep aangemoedigd door bestuursleden van de 3 October Vereeniging, luid spelend de Waag in kwamen en zo een einde aan de toespraak maakten.

Vanaf 10.00 uur werd de Breestraat het domein van, voornamelijk, de kinderen. Daar begon toen het straattheater, waarbij de kids regelmatig ook zelf konden meedoen. Terwijl in de Pieteskerk de herdenkingsdienst begon, ging bij het Van der Werfpark het polsstokverspringen van start. Aangemoedigd door presentator Aad van der Luit probeerde de een na de ander de overkant droog te bereiken. Dat was echter slechts voor een enkeling weggelegd. Tjeerd Scheffer was een van de weinige ‘recreatiespringers’ die dat voor elkaar kreeg. Minder fortuinlijk waren onder andere centrummanager Robert Strijk (in roze tutu), wethouder Alexander Geertsema (strak in het badpak) en sportwethouder Ruud Hessing.

Bij de Haven vonden ondertussen ook talloze activiteiten plaats. Het korps mariniers stond er met een klimwand, de kinderen konden met een (historische) brandspuit een partijtje watervoetbal spelen, de paling werd op de Haven ter plekke gerookt en ook de antieke brandspuit (uit 1910) op kolen bleek nog prima dienst te doen.

Terwijl aan boord van de Olympia, het grootste rondvaartschip van Leiden, het shantykoor ‘Voor de mast’ uit Katwijk, voor de muziek zorgde, werd er ook nog een touwtrekcompetitie gehouden. Teams uit het bedrijfsleven, de Leidse sportwereld, het korps mariniers en zelfs de politiek namen het tegen elkaar op. Diok bleek uiteindelijk het sterkste team te hebben opgesteld. De VVD-fractie (in actie) trok een aantal potentiele kiezers over de streep en werd daarmee tweede.

Advertentie

Leiden 3 Oktober 2005


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×