Ode aan Rembrandt van jarige Wolkers

Schrijver en kunstenaar Jan Wolkers heeft uit bewondering voor Rembrandt van Rijn een kunstwerk van staal en glas gemaakt voor de stad Leiden. Het kunstwerk ‘Ode aan Rembrandt’ wordt 26 oktober onthuld op de dag dat Wolkers 80 jaar wordt. Het kunstwerk is een driekantige, roestvrijstalen zuil van ruim zes meter hoog met in de top gekleurd glas. De kleuren zijn kenmerkend voor het palet van Rembrandt. In de onderkant van de zuil komen stukjes lichtgroen glas die de Oude Rijn symboliseren. De ‘Ode aan Rembrandt’ krijgt een plaatsje op het plein voor NS-station Leiden Centraal.

Wolkers koos het thema van het kunstwerk zelf, zei een woordvoerster van het Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden dinsdag: “Hij was vrij in zijn keuze. Dat 2006 het nationale Rembrandt-jaar is, staat hier eigenlijk los van.”

Leiden heeft al meer kunstwerken van de geboren Oegstgeestenaar. Wolkers was een van de eerste beeldend kunstenaars van de naoorlogse generatie die in Leiden een kunstwerk in openbare ruimte mocht plaatsen. Het beeld ‘Moeder en kind’ uit 1953 staat nog steeds in het Plantsoen, een park in Leiden.

Jan Wolkers zelf, burgemeester Henri Lenferink, de wethouders Ron Hillebrand en Ruud Hessing en Alexander Pechtold, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, zullen bij de onthulling aanwezig zijn. Burgemeester Lenferink verwelkomt de jarige kunstenaar die vervolgens zal worden toegesproken door minister Pechtold.

Aansluitend zal Jan Wolkers tussen 15.30 en 16.30 uur bij De Kler, Breestraat 161 signeren.

Leiden Rembrandt


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×