Tot en met 29 mei 2016 worden de resultaten van het onderzoek naar de kleuren en materialen getoond in Het Rembrandt Lokaal in Leiden. De presentatie reist daarna door en wordt tentoongesteld in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, gevolgd door de Dutch Design Week in Eindhoven. (Foto's: J.P. kranenburg).

RembrandtLAB wordt jaarlijks project

Morgen gaat aan de Langebrug 89 het Rembrandt Lokaal open. In het pand kreeg Rembrandt van Rijn van 1621 tot 1623 schilderles van kunstschilder Jacob Isaacsz. van Swanenburg die in het pand zijn atelier had. Het Rembrandt Lokaal moet Leiden vanaf nu weer nadrukkelijker op de kaart zetten als één van de twee Rembrandtsteden. De jonge Rembrandt leerde hier het vak en vertrok op z’n 25e naar Amsterdam. Die stad claimt de schilder van oudsher, maar Leiden wil nu flink de boer op met de Jonge Rembrandt. De eerste activiteit in het Rembrandt Lokaal is de expositie RembrandtLAB, waar de resultaten worden getoond van een uitgebreid onderzoek naar het kleur- en materiaalgebruik van Rembrandt.

In opdracht van Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, Museum De Lakenhal, Leiden Marketing en het Cultuurfonds Leiden vertaalden ontwerpers Maarten Kolk & Guus Kusters de wereldberoemde kleurtechniek van Rembrandt naar de 21ste eeuw. Het resultaat: compleet nieuwe pigmentopbouw in keramiek, geïnspireerd op tijdloze iconen als de Nachtwacht, het Joodse bruidje en een zelfportret uit zijn vroege periode in Leiden.

Het doel van dit project is om de verrijking van het kleur- en materiaalgebruik van Rembrandt voor de huidige maakindustrie en productvormgeving te tonen. Om die reden ontwikkelden Kolk en Kusters geen gebruiksproducten als eindresultaat, maar recepturen, kleurcombinaties en suggesties van toepassingen.

Het RembrandtLAB wordt overigens een jaarlijks terugkerend onderzoek. Zo vertelde Leiden Marketingdirecteur Martijn Bulthuis vanmiddag op Sleutelstad 93.7 FM.

Na afloop van de eerste expositie RembrandtLAB wordt het Rembrandt Lokaal verbouwd. Vervolgens krijgt het een vaste plek in het Leiden van Rembrandt. Het moet een plek worden waar bezoekers van de stad terecht kunnen voor allerlei zaken die met de Leidse periode van Rembrandt te maken hebben. Hoe die invulling er precies uit gaan zien is nog niet bekend. Alexander Mouret, directeur van het Leiden International Film Festival, heeft de opdracht gekregen om daar een plan voor te schrijven.

Chris de Waard sprak vanmorgen tijdens de perspreview met directeur Meta Knol van de Lakenhal over het RembrandtLAB.

Naast de expositie presenteren Museum De Lakenhal, Museum Het Rembrandthuis én het Rijksmuseum een gezamenlijke lezingenreeks in Leiden en Amsterdam, met een afsluitend symposium in het Rijksmuseum.

Advertentie

Cultuur Leiden Rembrandt


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×