College negeert advies Monumentenzorg bij Aalmarktproject

6

Als het aan het Leidse College van B&W ligt, wordt de voormalige dienstwoning van de Stadsgehoorzaal, Aalmarkt 7, verbouwd tot publieksingang van de nieuwe zaal. Daarbij zal het interieur van dit Rijksmonument verloren gaan. De voor-, zij- en achtergevel en de zolder met de kap blijven wel bewaard. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft een negatief advies op de bouwplannen gegeven naar aanleiding van het voorlopige ontwerp. Het college gaat er vanuit dat ook het definitieve bouwplan door Monumentenzorg wordt afgewezen.

Het college wil de plannen toch gewoon doorzetten, omdat er geen betere opties zouden zijn. Wel zullen zoveel mogelijk elementen van de voormalige dienstwoning worden bewaard. Twee schouwen, profielen van ramen en deuren en een lambrisering blijven behouden. De ongewijzigde zolderverdieping wordt bestemd als VIP-foyer.

Twee aangrenzende rijksmonumenten, Aalmarkt 5 en 6, worden verbouwd voor voorzieningen voor artiesten en personeel. De gemeente verwacht binnenkort overeenstemming te bereiken over de aankoop van de twee woonhuizen die eigendom zijn van de Stichting Diogenes.

Delen

6 reacties

 1. Het spijt mij te moeten constateren dat het college een negatief advies van rijksmonumentenzorg in de wind slaat, hierbij mag men zeker aantekenen dat in de toekomst men er niet voor zal schromen monumenten te slopen.

  Th.Welling

 2. Th.W.: “hierbij mag men zeker aantekenen dat in de toekomst men er niet voor zal schromen monumenten te slopen.”

  Het is dat enkele prominente Leidse VVD’ers aan het Rapenburg wonen, anders was dat onderdeel van een binnenstedelijke rondweg geworden, na sloop van menig monumentaal pand en demping met het puinoverschot. 😉

 3. els collignon op

  mag men tegen het advies van monumentenzorg ingaan?

  Burgermeester Lenferink had beloofd het mooie monumentale Leiden te beschermen……

 4. Joost Bleijie (CDA Leiden) op

  Jammer dit en inderdaad niet voor het eerst. De historische panden aan de Pasteurstraat worden helaas ook niet gespaard van de sloophamer!  Het toont eens te meer dat het Leids historisch besef van dit college niet verder gaat dan Rembrandt en Leidens Ontzet. Dit moet echt anders. We zouden monumenten, ook al liggen ze verscholen, moeten koesteren. Het zijn juist deze monumenten die Leiden een uniek karakter geven en het zijn juist deze monumenten waar de daadwerkelijke historie van Leiden te vinden is.

  Er zou uberhaupt eens meer aandacht moeten komen voor het historisch erfgoed in de stad. In de Burcht zitten diepe scheuren, het weeshuis heeft al decennia lang geen likje verf gehad, de rotte plekken in de pilaren van de Koornbrug worden met de week groter en de histrorische bestrating rond de Pieterskerk is een aanfluiting. Dit is slechts een kleine greep. Als we dan ook nog monumenten verstoppen achter kilometers schreeuwerige gevelreclame en overgaan tot sloop van monumenten dan blijft er weinig zichtbaar van historische stad. Jammer!

   

 5. Jacques de Coo op

  Jammer dat het CDA nu pas ontdekt hoe het college met het beschermd stadsgezicht en de monumenten omgaat. Daarom heeft LWG/De Groenen ook tegen de megalomane Aalmarktplannen gestemd. Ik ben benieuwd hoe het CDA zich nu zal opstellen tegenover deze plannen, waarvoor het college maar liefst € 8 miljoen nodig denkt te hebben (vijf keer zoveel als in1997!). Jacques de Coo (LWG/De Groenen).

 6. Frederik Zevenbergen op

  Wat is er zo uniek aan de binnenkant van dat pand, zo vraag je je dan af. Want de buitenkant blijft gewoon staan.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline