Ruim acht miljoen voor renovatie Stadsgehoorzaal

4

Het definitieve ontwerp van het bouwplan voor de uitbreiding en renovatie van de Stadsgehoorzaal is gereed. De kosten van het plan bedragen ruim acht miljoen euro. Het College van B&W vraagt de raad om de benodigde € 8.138.659 beschikbaar te stellen om tot uitvoering van het bouwplan over te gaan. Het voorbereidingskrediet van 1,5 miljoen dat de raad al in 2000 beschikbaar stelde, wil het college gebruiken voor het maken van een bouwplan voor het nieuwe LVC op de plek van het huidige postkantoor tussen de Breestraat en de Boommarkt. Voor de inrichting van de vernieuwde Stadsgehoorzaal rekent het college op 350.000 euro, waarvoor nog geen dekking is gevonden.

Met de uitbreiding krijgt de Stadsgehoorzaal de beschikking over een tweede zaal met 350 zitplaatsen die voornamelijk gebruikt zal worden voor muziek- en cabaret-voorstellingen. De nieuwe zaal komt op de eerste verdieping op plek waar nu nog de Aalmarktschool staat en krijgt een eigen ingang en foyer aan de Aalmarkt. Op de begane grond en in de kelder komt 950 m2 winkelruimte.

De winkel moet via een nieuwe voetgangersbrug publiek van de Haarlemmerstraat naar de Aalmarkt lokken. Aan de overkant van het water is een nieuwe winkelsteeg gepland als verbinding naar de Haarlemmerstraat.

De bouw vindt plaats tijdens het concertseizoen 2006 – 2007. De Stadsgehoorzaal zal in die periode gesloten. De bouw van het nieuwe LVC begint waarschijnlijk volgend jaar. Om op tijd met de uitvoering van de plannen te kunnen beginnen, moet de gemeenteraad de plannen nog deze maand goedkeuren.

Delen

4 reacties

 1. In feite gaat het hier om een ietwat gewijzigde fase 2 van de verbouwing van de Stadsgehoorzaal, nu in het kader van het krankjoreme Aalmarkplan van Betonnen Ronnie.

  “tweede zaal met 350 zitplaatsen die voornamelijk gebruikt zal worden voor muziek- en cabaret-voorstellingen.”

  Geheel overbodig, die zaal! Voor cabaret heeft Leiden de Stadsschouwburg. Verder is er in Leiden al een keur aan zalen en zaaltjes voor kleinschaliger voorstellingen en concerten. Zo heb ik menig fraai concert bijgewoond in o.a. de Lokhorstkerk en de Hartebrugkerk. Daarnaast is er bijv. een zaal in het Volkshuis, waar de LWO hardnekkig vrijwel niets mee en in doet, of laat doen. En zo kan ik nog wel even doorgaan… Weggegooid geld dus. Verder is het natuurlijk een schande dat, om aan de ambities van Betonnen Ronnie en juffrouw Unger et al. tegemoet te komen, monumenten worden opgeofferd en dat het historische stadsgezicht van Leiden verder wordt aangetast. Kan die Hillebrand niet beter naar Zoetermeer of Almere verkassen?
  Uit het gerelateerde bericht, gebaseerd hetzelfde collegebesluit:

  “Het college wil de plannen toch gewoon doorzetten”, uiteraard! Koppig, eigenwijs en, na wat ritueel tegengesputter uit de bevolking, vrijwel alles en iedereen negerend, behalve het eigen kleine kringetje, ramt het College absurde en peperdure plannen door de gemeenteraad. Daarbij braaf gesteund door o.m. de collegepartijen. Straks kan Leiden zich weer belachelijk maken met de artikel 12 status, en zal de bevolking moeten boeten voor de dure projecten van dit college..

 2. stadsbelang leiden op

  Deze Ron beton moet worden gestopt met het vernietige van onze binnen en buiten de singels stad,weer een elitaire hok, er zijn al lokaties zat, na het Scheltema nog een erbij, taboe voor de binnenstad, weg met die man, misschien kan hij wat in de Bijlemermeer betekenen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline