Meer inkomsten voor Crucell

Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell heeft het afgelopen jaar flink meer omzet gemaakt. De inkomsten bedroegen aan het eind van het jaar 37,6 miljoen euro tegen 22,6 miljoen euro een jaar geleden. Het nettoverlies liep in 2005 met ruim een kwart terug van 21,3 miljoen euro tot 15,5 miljoen euro.

Het bedrijf heeft een aantal medicijnen in de pijplijn. Alle medicijnen, op dat tegen het West-Nijlvirus na, zitten nog in de preklinische fase. Het vaccin tegen het West-Nijlvirus is eind dit jaar begonnen met Fase I, waarbij het product op mensen wordt getest.

Crucell is verder bezig met het ontwikkelen van medicijnen tegen griep, malaria, honsdolheid, malaria en het Ebolavirus. Voor het bestrijden van het dodelijke Ebolavirus ontwikkelt Crucell een vaccin in samenwerking met een centrum van het Amerikaanse National Health Institute (NHI).

Zolang deze medicijnen nog niet op de markt zijn verdienen de biofarmaceuten uit Leiden vooral aan licentieovereenkomsten voor het gebruik van hun Per.C6-lijn. Dit is een zelf ontwikkelde technologie om met eiwitten, van in het laboratorium gekweekte menselijke cellen, vaccins en antistoffen te maken. Crucell is het enige bedrijf dat werkt met humane cellen voor de productie van infectieziektebestrijders.

In het vierde kwartaal liepen de inkomsten uit de licenties op tot 8,3 miljoen euro tegen 2,6 miljoen euro in de vergelijkbare periode vorig jaar. Vorige maand kondigde de onderneming aan de licentieverkopen fors te gaan opvoeren door nauwer samen te werken met het chemieconcern DSM.

Daarnaast krijgt Crucell geld via servicecontracten en uit overheidssubsidies. Mede door een onderhandse plaatsing van aandelen steeg het kasgeld vorig jaar met 35 miljoen euro tot 111,7 miljoen euro.

De markt voor biofarmaceutische producten wordt veel potentie toegekend met een geschatte omvang over vijftien jaar van 200 miljard dollar. Ondanks het feit dat Crucell sinds zijn oprichting in 2000 nog nooit winst heeft gemaakt, is de beurswaarde van Crucell het afgelopen jaar verdubbeld tot ruim 20 euro per aandeel, wat neerkomt op bijna 850 miljoen euro.

Onder meer voor het goed kunnen vermarkten van hun medicijnen is de onderneming bezig het Zwitserse Berna Biotech over te nemen. De acquisitie, voor een bedrag van 381 miljoen euro in de vorm van een aandelenruil, lijkt te slagen. Inmiddels is 73,9 procent van de geplaatste aandelen aangeboden.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×