Aan van der Luit (D66) en Juliette Gilissen (VVD) gingen met elkaar in discussie aan de hand van een aantal stellingen. In het midden voorzitter Van der Poel van de Business Club Leiden. (Foto: Henk van Spijker).

Van der Luit (D66) pleit voor parkeren op voetbalvelden

Sportman en kandidaat-raadslid Aad van der Luit (D66) ziet in voetbalvelden en de recreatieweide bij Zwembad De Vliet alternatieven voor het met opheffing bedreigde parkeerterrein aan de Haagweg. Dat zei hij dinsdagavond tijdens een bijeenkomst van de Business Club Leiden in Koetshuis de Burcht. Van der Luit ging daar in debat met zijn VVD-opponent Juliette Gilissen die met een vooorkeurscampagne voor haar partij de raad in wil. Gilissen staat op plek 13 bij de VVD en is daarom niet zomaar verkiesbaar. Van der Luit is door D66 op een vierde plek gezet en maakt een goede kans om met voorkeurstemmen in de raad te komen.

Volgens van De Luit is het van belang om terreinen op meerdere manieren te gaan gebruiken. “Er zijn tegenwoordig technieken waarmee gras zo hard wordt als beton, daar kan je zelfs met een vrachtwagen overheen en dus ook prima parkeren. Die velden liggen er een groot deel van de tijd verlaten bij.”

Echt spannend werd het niet tussen de twee kandidaat-raadsleden die het op veel punten met elkaar eens waren. Wat wel opviel was het feit dat Van der Luit met een aantal standpunten lijnrecht inging tegen de standpunten van zijn partij. Zo is Van der Luit faliekant tegen de aanleg van de RijnGouweLijn door Leiden. “Sowieso niet door de binnenstad en over bestaand spoor kan je al met de trein, dus dat hoeft ook niet,” aldus Aan van der Luit die wel voorstander is van de RGL West, van Leiden naar de kust.

Over het feit dat hij er een aantal afwijkende meningen op nahoudt ten opzichte van zijn partijgenoten maakt Van der Luit zich geen zorgen. Die ruimte krijgt hij volgens eigen zeggen van D66. “En iedereen die zegt dat ik het geen zes maanden uithoudt, moet ik teleurstellen. Ik blijf zitten, al is het in m’n eentje,” aldus een strijdvaardige Van der Luit die de stad wil (mee)besturen vanaf de straat en niet vanachter een bureau.

Over een andere stelling waren de twee kandidaat-raadsleden het roerend eens: De gemeente moet meteen alle steun stopzetten aan de vrijplaatsen van Eurodusnie aan de Koppenhinksteeg en de Boerhaavelaan. Van der Luit trok fel van leer tegen deze ‘profiteurs’ die door zich niet aan de regels te houden en geen huur te betalen voor oneigenljke concurrentie zorgen. Bijvoorveeld voor de horeca door in de Koppenhinksteeg maaltijden aan te bieden voor drie euro. Gilissen was het van harte met hem eens, maar wees er fijntje op dat haar partij al lange tijd tegen de vrijplaatsen strijd, terwijl D66 voor het behoud stemde.

Gilissen kondigde na afloop van het debatje nog aan best wethouder te willen worden: “Ik had bedacht dat ik dan wethouder wordt en Aad burgemeester.”

Advertentie

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2006


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×