Christelijk Havana aan de Rijn in de maak

De kans is groot dat het nieuwe Leidse College van Burgemeester en Wethouders wordt gevormd door de Pvda, de SP en GroenLinks, aangevuld met de ChristenUnie. Dat bevestigen verschillende bronnen uit de Leidse gemeentepolitiek. Informateur Lenferink zou tevergeefs hebben aangestuurd op een coalitie tussen de winnaars van de verkiezingen: Pvda en SP, aangevuld met het CDA. Die laatste partij bleef stabiel en dat kan, gezien de landelijke peilingen, als winst gezien worden.

Nadat het CDA liet weten niets te zien in deelname aan een dergelijk college werd de ChristenUnie aan de onderhandelingstafel gevraagd. Ook deze partij kwam op 7 maart als winnaar uit de (stem)bus. De partij verdubbelde in zetelaantal, van 1 naar 2. Volgens zeggen is de ChristenUnie wel geïnteresseerd in deelname aan een college met Pvda, SP en GroenLinks. Als de onderhandelingen tot een goed einde worden gebracht, wordt oud-fractievoorzitter Filip van As wethouder namens de ChristenUnie Leiden.

Een college van de vier genoemde partijen kan rekenen op een meerderheid van 23 zetels in de nieuwe Leidse gemeenteraad. Ook zonder de ChristenUnie heeft de linkse coalitie een meerderheid van 21 zetels. Verschillende partijen spreken dan ook hun verwondering uit over het feit dat de ChristenUnie in zo’n vroeg stadium al voor deelname aan een links college kiest. Mochten de onderhandelingen mislukken, dan valt de ChristenUnie vrijwel zeker buiten de boot. In dat geval komen immers andere opties weer in beeld.

Voortzetting van het huidige college van Pvda, VVD, GroenLinks en D66 levert een meerderheid op van 22 zetels. Pvda, VVD en het CDA zouden ook een verbond aan kunnen gaan. Die combinatie kan rekenen op een nipte  meerderheid van 21 zetels. Een laatste, niet erg realistische, mogelijkheid is een college met  SP, GroenLinks, VVD en CDA. Samen goed voor 22 zetels.

Morgen stuurt burgemeester Lenferink zijn bevindingen als informateur toe aan de negen partijen die in de nieuwe gemeenteraad vertegenwoordigd zullen zijn. Donderdag spreken de partijen in het openbaar over de uitkomsten van de informatie.

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2006


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×