Leidse asielzoekers uit Ethiopie demonstreerden afgelopen zomer op het Stadhuisplein. Ze eisten dat de gemeente geen medewerking meer zou verlenen aan de IND. (Archieffoto: Chris de Waard).

Helft 'oude' asielzoekers uit Leiden mag blijven

De helft van de asielzoekers die al lang in Leiden wonen, heeft alsnog een vergunning gekregen en mag dus in Nederland blijven. In 2003 is de initiatiefgroep “Leiden tegen uitzetting” opgericht om ervoor te pleiten dat 107 asielzoekers die destijds langer dan vijf jaar in Nederland woonden een verblijfsvergunning zouden krijgen. Inmiddels zijn daarvan negen personen uit Leiden vertrokken: één is gedwongen uitgezet, één is vrijwillig teruggekeerd naar het land van herkomst en zeven zijn met onbekende bestemming vertrokken.

De groep asielzoekers uit het zogenaamde ‘Leidse dossier’ bestond vorig jaar nog uit 59 gezinnen en alleenstaanden. Inmiddels zijn er 19 dossiers afgehandeld. De initiatiefgroep ‘Leiden tegen uitzetting’ overhandigde minister Verdonk daarom in maart 2005 al eens een bos met 19 bloeiende en 40 geknakte rozen. “Inmiddels is duidelijk dat de helft van de overgebleven asielzoekers dus alsnog mag blijven. Voor acht mensen dreigt uitzetting, de rest zit nog in een procedure,” zo vertelt PvdA-raadslid Hilde Jansen.

Van de overgebleven asielzoekers kregen de meesten na jaren wachten de vergunning in de nog lopende procedure. Daarnaast werden veertien vluchtelingen schrijnend bevonden door de minister en kregen daarom een verblijfsvergunning.

De initiatiefgroep “Leiden tegen uitzetting” gaat verder met het behartigen van de belangen van de overgebleven vluchtelingen. “De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) maakt het de meesten van de “oude asielzoekers” die nog geen vergunning hebben gekregen extra moeilijk door geen geldig identiteitsbewijs meer aan hen te verstrekken, ondanks dat ze rechtmatig in Nederland zijn en op de uitslag van hun procedure wachten. Zij kunnen zich dus buiten hun schuld niet identificeren. Dit zorgt voor veel angst onder de betrokkenen. Angst voor autoriteiten, net als in het land van herkomst waardoor opgedane trauma’s herleven. Een enkeling durft hierdoor zelfs niet meer de straat op te gaan,” aldus Jansen die hoopt de de overgebleven dossiers worden afgehandeld na de volgende Tweede Kamerverkiezingen. “Dan is er weer een kans op een generaal pardon.”

Leiden leidsdossier


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×