Vrijwilligers, buddy's, raadleden en de mensen uit het Leids dossier nog één keer allemaal samen. (Foto's: Chris de Waard).

Emotioneel afscheid van Leidse asielzoekers

Afgelopen avond waren ze massaal naar het Leidse stadhuis gekomen: de ex-asielzoekers uit het Leidse Dossier. Tijdens een emotionele bijeenkomst konden de mensen uit het Leids Dossier een periode van veel onzekerheid officieel afsluiten. Op drie na heeft of krijgt iedereen een permanente vergunning om hier te blijven. Een enorme opluchting voor de vluchtelingen zelf, maar ook voor de vrijwilligers van de initiatiefgroep ‘Leiden tegen uitzetting’ die onder leiding van de ‘ijzeren dame’ Hilde Jansen de strijd aanbond tegen de rijksoverheid en Rita Verdonk in het bijzonder. Keer op keer verzette Leiden zich tegen de strenge maatregelen die ‘Den haag’ de gemeenten oplegde. In de hele periode is er uiteindelijk niemand uit huis gezet en slechts één asielzoekers uit het Leids Dossier werd uitgezet. “En daar baal ik nog steeds van,” zegt de Leidse asieladvocaat Jos Hemelaar die voorlopig met de drie nog lopende dossiers bezigblijft.

Een geëmotioneerde burgemeester Lenferink heeft zich het lot van de mensen van het Leids Dossier ook altijd stevig aangetrokken. Zo speelde hij jaren lang een belangrijke rol op de achtergrond. “We hebben steeds alles voor de Leidse asielzoekers gedaan wat we konden, maar we moesten er wel voor waken dat de gemeenteraad geen besluiten nam die tegen het beleid van Verdonk ingingen. Die had ik als burgemeester dan voor vernietiging moeten voordragen. We hebben vaak op het randje gebalanceerd,” zo gaf hij vanavond met zichtbaar genoegen toe. Naast Lenferink kwamen ook ex-asielzoekers zelf aan het woord en blikte ook oud-wethouder Rabbae terug op de afgelopen jaren. Hij stond als wethouder in 2003 aan de wieg van het Leids Dossier. Na zijn vertrek uit de Leidse politiek nam waarnemer Wim de Boer het stokje over. PvdA-wethouder Gerda van den Berg gaf aan dat er nu snel werk gemaakt gaat worden van de verdere inburgering. Ook moeten alle mensen uit het Leids Dossier nu binnen een jaar passende woonruimte krijgen aangeboden.

Naast toespraken was er muziek van een kinderorkest van de Koerdische gemeenschap in Leiden en trad ook een Koerdische dansgroep op. Aan het einde van de bijeenkomst werd er nog een boekje gepresenteerd met een terugblik op de afgelopen jaren. De titel ‘Leids Dossier gaf vluchteling gezicht’ was ook jarenlang het motto van de Leidse initiatiefgroep.

Leiden leidsdossier


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×