Demonstrerende vluchtelingen bij Nieuweroord vroegen vrijdagmiddag aandacht voor de slechte leefomstandigheden van asielzoekers. (Foto: Fabel van de Illegaal).

Nieuweroord is 'kamp des doods'

Vrijdagmiddag hebben ruim 90 vluchtelingen en hun sympathisanten, waaronder De Fabel van de Illegaal en enkele Turkse steunorganisaties, actie gevoerd bij het asielzoekerscentrum Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg. Aanleiding zijn de vijf zelfmoorden die in korte tijd in het AZC plaatsvonden. Het gaat daarbij om vluchtelingen uit Nepal (1), Mongolië (1), Sierra Leone (1) en Irak (2). Ook een Iraakse baby zou gestorven zijn, nadat doktoren de gezondsheidsklachten negeerden.

Niet alleen hun uitzichtloze situatie brengt de vluchtelingen tot deze dramatische acties. Ook is het in Nieuweroord volgens hen slecht gesteld met het eten en de hygiëne. “Door slecht voedsel en een onhygiënische omgeving verliezen wij ons gevoel van menselijke waardigheid. In onze ogen worden wij behandeld als misdadigers in plaats van mensen met basisbehoeften aan onderdak, voedsel, warmte en zorg,” zo laten de vluchtelingen weten in een verklaring.

De vluchtelingen hebben het zelf over meerdere incidenten binnen twee maanden. “Wij zijn ook ooggetuige geweest van pogingen tot zelfmoord. Alleen zijn de namen en de afkomst van deze mensen onbekend omdat die mensen gelijk verdwijnen na de zelfmoordpoging. Gedreven om te ontsnappen aan deze ellende en ons verlangen naar vrijheid, recht en waardigheid zijn wij hierheen gekomen. Onze humanitaire en langdurige strijd voor een betere wereld eindigt nu in een mensonwaardig bestaan,” aldus de vluchtelingen.

Om een einde te maken aan de slechte leefomstandigheden gaan de vluchtelingen vanaf nu actie voeren. “Wij roepen alle vluchtelingen en betrokkenen van het land op om met een reeks acties langdurige oplossingen te zoeken. Wij eisen dringend een 24 uurs zorg- en dienstverlening door onafhankelijke zorgverleners om verdere escalaties met zelfdodingen te voorkomen. Kortom: niet door de MOA, de COA en de IND”. Ook eisen de vluchtelingen een eerlijke en landelijke registratie en rapportage over zelfdoding onder vluchtelingen. Daarbij zou een onafhankelijke organisatie een onderzoeksrapport moeten opstellen.

Een aantal Turkse steunorganisaties laat zich in harde bewoordingen uit over het Nederlandse asielbeleid. Zo schrijven ze in een door de Leidse Fabel van de Illegaal verspreid communiqé: “Het AZC in Leiden is een kamp des doods geworden. Het ontbreken van een toekomstperspectief drijft de mensen tot zelfmoord. Het immigratiebeleid van de Nederlandse overheid, die verantwoordelijk is voor de gevolgen, moet veranderen. Er moet afstand worden gedaan van een politiek die mensen in een uitzichtloze situatie drijft en mensenrechten
schendt”.

Leiden Steekpartij asielzoekerscentrum Nieuweroord


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×