Ophokplicht vanaf maandag in Leiden van kracht

In verband met de vogelgriep voert Minister Veerman (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in heel Nederland een afschermplicht voor pluimvee in. Dit houdt in dat er geen contact mag zijn tussen pluimvee en wilde vogels. Op de kinderboerderij in de Merenwijk en bij andere dierenweiden in de stad wordt de afschermplicht officieel van kracht. Voor een deel worden de dieren ‘opgehokt’. Daarnaast worden de buitenuitlopen afgeschermd met netten die aan de bovenzijde dicht zijn om zo te voorkomen dat uitwerpselen van wilde vogels het Leidse pluimvee kunnen besmetten. Dode (water)vogels die in het wild in Leiden worden aangetroffen worden de komende tijd allemaal onderzocht. “De doodsoorzaak kan, maar hoeft geen vogelgriep te zijn,” zo laat de gemeente weten. De gemeente waarschuwt om dode (water)vogels niet aan te raken of zelf weg te halen, maar dit zo snel mogelijk te melden. Drie jaar geleden was in Leiden ook al een ophokplicht van kracht in verband met de vogelgriep. Door het toen ingestelde vervoersverbod moest zelfs de Leidse leskip ‘Klaartje’ op stok blijven.

Op verschillende plekken in Leiden lopen hanen en kippen los rond. Deze veroorzaken volgens de gemeente overlast en daarom is de gemeente al enkele weken bezig om deze dieren te vangen. Als de maatregelen in verband met de vogelgriep nog verder aangescherpt worden, bijvoorbeeld door het instellen van een vervoersverbod, wordt dat wegvangen onmogelijk. De gemeente stelt daarom alles in het werk om de komende dagen nog zoveel mogelijk ‘zwerfpluimvee’ te vangen.

Leidenaren die zelf pluimvee houden, de zogenaamde hobbykippen, zijn zelf verantwoordelijk voor het treffen van de juiste maatregelen. De gemeente dringt er wel op aan om geen pluimvee los te laten lopen. Met alle lopende wegvang-acties zal dat voor de meeste hobbykippenhouders een overbodig verzoek zijn.

Melden dode (water)vogels:
Overdag kunnen dode vogels worden gemeld bij het Servicepunt Woonomgeving, tel.: 071-5165501. Buiten kantooruren kan contact opgenomen worden met de politie, tel.: 0900-8844. Na melding wordt het dode dier zo snel mogelijk opgehaald en onderzocht om de doodsoorzaak vast te stellen.

Leiden vogelgriep


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×