Stadshistoricus Joost Bleijie vervulde voor het eerst zijn rol als 'redenaar' tijdens de koraalzang in het Van der Werffpark. Niets dan complimenten vielen hem ten deel en het ziet er dus naar uit dat de 3 October Vereeniging in hem een nieuwe vaste spreker heeft gevonden. Bleijie zelf is ook vast van plan om het niet bij één keer te laten. (Foto's: Chris de Waard).

Verslag ochtendprogramma Leidens Ontzet

Vanmorgen begon de 3 oktoberviering voor enkele duizenden Leidenaren alweer vroeg met de reveille. Aansluitend volgde de tocht door het centrum, waarbij de Franciscus Band Leiden de bevolking wekte. Een nieuwtje was er bij de koraalzang in het Van der Werffpark. Voor het eerst sprak daar de nieuwe redenaar Joost Bleijie die had uitgezocht hoe Rembrandt destijds 3 oktober vierde. De Leidse schilder greep de feesten vooral aan om zijn schilderijen aan de man te brengen op de warenmarkt. Dat was destijds het enige moment in het jaar waarop hij dat op die manier kon doen.

Bij de uitreiking van haring en wittebrood in De Waag was het als vanouds gezellig druk. Terwijl binnen de ‘eerste haring’ werd geproefd, werden de beestjes buiten al met tientallen tegelijk schoongemaakt.

Rond 10.30 uur barstte op de Garenmarkt de strijd los tussen de teams van verschillende scholen die streden om de titel ‘Sterkste Geus van Leiden’. In de stralende zon namen de scholieren het enthousiast tegen elkaar op.

Op de kermis was het ook al vroeg een drukte van belang. Ook de warenmarkten op de toegangswegen draaiden op volle toeren, net als de Nautische markt bij de vlootschouw rond de Oude Vest.

Leiden 3 Oktober 2006


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×