"Spinnenwebstelsel"

De Hubble telescoop heeft een foto gemaakt van een gigantisch sterrenstelsel dat tientallen kleinere sterrenstelsels opslokt. Het desbetreffende radiostelsel heet eigenlijk MRC 1138-262, maar heeft van de onderzoekers de bijnaam Spinnenwebstelsel gekregen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van de Nederlandse astronoom prof. George Miley, teamleider van de sterrenwacht in Leiden. Het radiostelsel bevindt zich op een afstand van 10,6 miljard lichtjaar bij de aarde vandaan. In het hart van het sterrenstelsel zit een supermassief zwart gat dat kleinere sterrenstelsels vangt. Daardoor lijkt het sterk op een spinnenweb.

De opgeslokte sterrenstelsels zijn in grootte vergelijkbaar met ons eigen melkwegstelsel. Het Spinnenwebstelsel staat in het sterrenbeeld Hydra (waterslang) en is alleen op het zuidelijk halfrond zichtbaar. Miley: “De foto’s van de Hubble telescoop zijn het tot dusver het beste bewijs dat grote, zware sterrenstelsels ontstaan door het opslokken van vele kleinere. De waarnemingen reiken dieper dan alle vorige en laten zien hoe sterrenstelsels met snelheden van honderden kilometers per seconde over een afstand van 100.000 lichtjaar in het ‘spinnenweb’ worden getrokken.”

Waarnemingen met radiotelescopen toonden al eerder aan dat het centrum van het radiostelsel enorme jets uitspuwt. Die jets worden geproduceerd door een groot zwart gat in de kern van het stelsel. De invallende sterrenstelsels vormen een voortdurende bron van ‘voedsel’ voor deze ‘zwarte weduwe’.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×