Leiden onder water, de ongemakkelijke waarheid

Leiden loopt onder water als er niet snel maatregelen genomen worden. “De mens is geneigd de grootste dreigende rampen te negeren”, zegt Al Gore, die al jaren met zijn lezing over het milieu de wereld rond reist. Regisseur Davis Guggenheim overtuigde Gore, dat deze lezing met enkele ingrepen naar een film was te vertalen en zo ontstond de documentairefilm “An Inconvenient Truth” (de ongemakkelijke waarheid).Vrijdag was Al Gore aanwezig in Amsterdam, waar hij de Nederlandse première van “An Inconvenient Truth” bijwoonde, en deelnam aan een discussie over klimaatverandering. Ook kreeg hij de Nederlandse versie van zijn boek “Een ongemakkelijke waarheid”(Meulenhoff) uitgereikt. Door de film is de mogelijkheid ontstaan om zijn dringende boodschap aan een miljoenenpubliek over te brengen.

Al Gore: “Het is onbegrijpelijk dat het broeikaseffect in uw land, met zijn rijke traditie van vechten tegen het water, geen dagelijks gespreksonderwerp is. We hebben het hier niet over een Zuiderzee die onrustig wordt, maar over de mogelijkheid dat grote delen van Nederland volledig worden weggespoeld. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Leiden en al die andere steden in het westen van het land zullen verdwijnen als er nu niet wordt ingegrepen. Dat geldt ook voor andere delen van de wereld”.Voor alle duidelijkheid: Gore heeft het hier over een ramp die het einde van de beschaving kan betekenen. ‘We hebben alles om deze crisis op te lossen. Behalve de politieke wil. De politici steken de kop in het zand, vanwege de complexiteit van het onderwerp en de impopulaire maatregelen die de aanpak ervan eist”.

Voor Gore lijdt het geen twijfel: het is vijf voor twaalf! Op vanzelfsprekende toon somt hij nog maar eens de situatie op die volgens hem bovenaan elke politieke agenda behoort te staan. Over de uitstoot van broeikasgassen gaat zijn betoog, over hoe die in de dampkring een warme deken om de aarde leggen met als gevolg dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt. Daardoor zullen de ijskappen in Groenland en het westen van Antartica smelten en zal de zeespiegel gaan stijgen, met alle gevolgen van dien. De film toont de verschillen aan van de ijskappen en gletsjers nu en tien jaar geleden. Foto’s, kaarten en grafische plaatjes ontvouwen een wereld waarin besneeuwde bergtoppen verdwijnen, het water razendsnel stijgt en steeds vaker voorkomende natuurrampen de bevolking teisteren.

In de film, die in de Verenigde Staten alleen al 24 miljoen dollar opbracht, haalt Gore ook persoonlijke herinneringen aan, zoals het ongeluk van zijn zoon, en de onzekerheid over diens leven, toen de jongen op de intensive care van het ziekenhuis lag. Op dat moment besefte Gore, dat er meer is in het leven dan persoonlijk gewin en besloot zijn boodschap wereldwijd te gaan verkondigen. “An Inconvenient Truth” draait in drie Pathé bioscopen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maar ook in Het Kijkhuis in Leiden kunt u twee keer per dag terecht.

Advertentie

Leiden water


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×