Verkeerslichten Lammenschansplein anders afgesteld

4

De stad uitkomen via de Lammenschansweg is voor automobilisten in de ochtendspits een tijdrovende klus geworden. Sinds de verkeerslichten op de N206 tussen Katwijk en Leiden gunstiger staan afgesteld laten de verkeerslichten een kwart minder auto’s de stad uitrijden via de Lammenschansweg en de Kanaalweg. De winst moeten toch ergens vandaan halen, is de conclusie van een woordvoerder van de provincie aan de hand van de cijfers. Voor de verkeersstroom uit de richting Lammenschansweg is de nieuwe afstelling die in augustus is ingevoerd, een verslechtering. Maar voor de automobilisten en vrachtwagens die via de Churchilllaan en Voorschoterweg de stad doorrijden moet het een enorme verbetering zijn.

Automobilisten staan daar nu minder lang vast en dat betekent ook snellere doorstroming rond de verschillende kruispunten van de Churchilllaan.

Delen

4 reacties

 1. marcel boere op

  Niet alleen in de ochtendspits is het ellende om de stad uit te komen via de Lammenschansweg, de problemen spelen ook op andere populaire reistijden (middagspits).

  Opgemerkt dient te worden dat de problemen niet alleen worden veroorzaakt door de afstelling van de verkeerslichten, maar ook door vele zogenaamde ‘late beslissers’ die eerst de file langsrijden om richting Voorschoten af te slaan, om vervolgens bij de stippellijn in het stoplichtengebied er ‘ineens’ achter te komen toch richting A4 te willen reizen. Deze ‘vergeetachtige’ automobilisten blokkeren zo de doorstroom van de mensen die gewoon netjes in de file aan het wachten zijn. Een meer duidelijke aanwijzing door middel van tekst op de weg zou wellicht kunnen helpen, alhoewel ik dat betwijfel. Blijkbaar zijn er altijd mensen op de weg die menen meer haast te hebben dan een ander :(.

  Wellicht is het een goed idee om, zoals overal in Nederland, de aloude, ooit verwijderde rotonde weer in ere te herstellen …. 🙂 …. Wellicht is het ook mogelijk om op de aanvoerroute nog wat meer signalerings-lussen te leggen die het stoplichtenschema dynamisch aanpassen. Zoals het er nu uit ziet is de Lammenschansweg totaal ongeschikt voor de afhandeling van woon-werkverkeer in de ochtendspits.

 2. Arjan Stoffels op

  Verkeer blijft een probleem in het dichtbevolkte, dichtbebouwde en nauwbestrate Leiden. Mijn waarneming is dat, naast de ‘vergeetachtigen’, de nieuwe instelling bevordert om vanaf de Lammenschans langs de file te rijden, rechtsaf te slaan naar Voorschoten (tweebaans, veel groen), om bij de monding van de Churchilllaan 180 graden te draaien en aan te sluiten voor het stoplicht dat nu langer op groen staat.
  D’r zal vast nagedacht zijn over de nieuwe instellingen, maar intelligent is het niet. En het leefklimaat in de binnenstad wordt er al helemaal niet beter van.

 3. Wim van der Valk op

  Wat te denken om de brug naar de Europa weg tussen 7.00 uur en 9.00 uur  niet te openen.

  Zeker weten dat de doorstroming beter werkt.

 4. Sta zelf regelmatig in deze Lammeschansfile. Moet naar Voorschoten en sta dan ter hoogte van Koninginnelaan al vast. Ik erger me dan enorm aan al die automobilisten die de busbaan kiezen en vooral op de kruising van de tomatenstraat voor veel gevaar zorgen.

  Soms denk ik dat ik de enige sul ben die netjes wacht tot ik naar de rechtsafbaan mag

Over de auteur

Je bent nu offline