Eerste naturalisatieplechtigheid groot succes

Vandaag vond in de raadszaal van het stadhuis de eerste Leidse naturalisatieplechtigheid plaats. Burgemeester Lenferink feliciteerde 21 nieuwe Nederlanders met hun naturalisatie. Lenferink begon met een toespraak waarin hij stelde dat het een belangrijke stap is om Nederlander te worden. Ook de grote rol van Leiden in de Nederlandse geschiedenis haalde hij voor het voetlicht met leuke feitjes: Philips Marnix van Sint Aldegonde, de auteur van het Wilhelmus, ligt bijvoorbeeld in de Pieterskerk begraven. Daarna mocht iedereen om de beurt naar voren komen voor een praatje, een handdruk en het papieren naturalisatiebesluit.

De herkomst van de nieuwe Nederlanders bleek erg divers te zijn: Zwitserland, Ivoorkust, China, Mexico, Tunesië, Armenië, Irak, Somalië, Egypte, Israël, Sudan, Marokko, Servië-Montenegro, België, Suriname en Burundi werden genoemd. Ook de redenen voor de naturalisatie waren verschillend. Sommigen kwamen voor een studie, huwelijk of gezinshereniging naar Nederland, anderen waren gevlucht.

Mevrouw Kohsin is bijvoorbeeld in 1994 uit Somalië gevlucht en was heel blij dat ze nu eindelijk met haar dochtertje Aisha de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen. Op de vraag van de burgemeester wat ze graag anders zou zien in Nederland, antwoordde ze dat de regels voor vluchtelingen versoepeld moeten worden. ‘Ik moest zo lang wachten.’

Burgemeester Lenferink had ook aandacht voor de kinderen die genaturaliseerd werden. Hij vroeg naar hun school en hun toekomstplannen. ‘Wil jij politieagent worden? Dan ben jij m’n man, geweldig!’ Aan het eind van de plechtigheid kreeg iedereen een mok met daarop het eerste en vierde couplet van het Leidse Volkslied en een tas met het boekje ‘Welkom’. Daarna was er nog een hapje en een drankje en werden felicitaties uitgewisseld.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×