Leidse bestuurskundige vindt dat provinciebestuur slaapt

De Leidse bestuurskundige Edwin van der Post vindt: “De provincie Zuid-Holland valt in slaap!” De doordravende plannen in de landelijke verkiezingsprogramma’s over de rol en fusie van de Randstadprovincies brengt de provincie Zuid-Holland in slaap. Het wordt erdoor een zwakke, slaperige en besluitloze provincie waardoor het onvermijdelijk is dat de problemen nog groter worden. Dat schrijft de Leidse bestuurskundige Edwin van der Post in het opinieartikel ‘Waarom de provincie Zuid-Holland in slaap valt’.

Er wordt onvoldoende bij stilgestaan dat bestuurlijke reorganisaties voor de provincie veel implicaties hebben en doorgaans zeer lang duren om te realiseren. Er zijn wetswijzigingen nodig en soms moet zelfs de grondwet worden aangepast. Jaren zullen hierdoor verstrijken voordat er ook maar iets van deze verandering te merken zal zijn. “Daarbij is het onvermijdelijk dat het gepaard gaat met reorganisatierampen en bestuurlijke impasses. Een snelle impuls aan het concurrentievermogen van de Randstad geeft het dan ook niet”, aldus de bestuurskundige die bovendien VVD-kandidaat is voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Door de doordravende discussies erover dreigt de provincie Zuid-Holland juist in slaap te vallen. Dit terwijl Zuid-Holland de komende vier jaar zwaar aan de slag moet op het gebied van verkeer en het platteland. Edwin van der Post: “Wanneer we bijvoorbeeld wachten op één vervoersautoriteit voor de Randstad staan we nog vele jaren in de files te niksen. Terwijl het juist de hoogste tijd is dat op het gebied van verkeer de vele Zuid-Hollandse tekentafelplannen nu snel worden uitgevoerd. Kijk bijvoorbeeld naar de Rijnlandroute en de Rijn-Gouwelijn in de Leidse regio. Na jaren van onderzoeken en gemeentelijk geharrewar vertoont de provincie nu al steeds meer tekenen van een snurkende bijrol.”

Tegelijkertijd moet volgens Van der Post die van agrarische komaf is, de provincie meer dan ooit wakker blijven voor het platteland en de agrarische sector. Dit vooral doordat het Rijk de aanpak van de problemen van het platteland met de nieuwe wet voor het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) nu echt doorschuift naar de provincies.

Leiden RijnlandRoute


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×