Relatie boven recht

De nieuwe Oegstgeester wijk Poelgeest krijgt geen tunnel richting de Leidse Merenwijk, maar een brug richting Oegstgeesterweg. Ook betaalt Leiden een fors bedrag voor onderhoud aan de Haarlemmertrekvaart. Dat staat in de nieuwe bestuursovereenkomst tussen Leiden en Oegstgeest. Hiermee leggen de twee gemeenten een al jaren durende ruzie bij. Tijdens de raadscommissie Ruimte en Bereikbaarheid concludeerden diverse partijen echter dat er addertjes onder het gras zitten.

Leiden heeft de Haarlemmertrekvaart verkocht, waarbij de nieuwe eigenaar verantwoordelijk werd voor het onderhoud aan de Haarlemmertrekvaart (de weg) en de Vissersbrug, de Poelgeesterbrug en de Kwaakbrug. Nu blijkt uit de nieuwe bestuursovereenkomst dat Leiden alsnog 1,25 miljoen aan Oegstgeest betaalt voor dit onderhoud.

Wethouder Witteman betoogde dat juridisch gezien Leiden dit niet hoeft te betalen, maar dat de relatie met Oegstgeest belangrijker is dan dit geld. Leiden zou nog jaren met Oegstgeest hierover procederen, wat de verhoudingen niet ten goede zou komen. Witteman stelde dat Leiden de omliggende gemeenten nodig heeft om samen in de toekomst grote problemen op te lossen en dat ondergeschikte zaken daarvoor eerst opgeruimd dienen te worden. De tunnel richting de Merenwijk en het onderhoud van de Haarlemmertrekvaart noemde hij nadrukkelijk ondergeschikte problemen.

Terwijl voormalig wethouder Hillebrand de tunnel naar Poelgeest als noodzakelijk voorstelde, is Witteman bereid die in te ruilen voor een brug op een andere locatie. De gemeente Oegstgeest verwacht aanmerkelijk minder bezwaren tegen deze brug. Tijdens de commissievergadering waren verontruste bewoners uit Poelgeest aanwezig om via inspraakreacties de Leidse polici op alle nadelen van een brug te wijzen. Zij vrezen meer sluipverkeer als er een doorgaande autoroute door hun wijk gaat lopen. Witteman benadrukte dat Leiden door deze overeenkomst 1,7 miljoen bespaart.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×