Zero tolerancebeleid rond jaarwisseling

Al sinds zijn aantreden waren de criminaliteitscijfers rond de jaarwisseling burgemeester Lenferink een doorn in het oog. Elk jaar wordt zijn beleid dan ook scherper om het vandalisme verder terug te dringen. Mede door het inzetten van videocamera’s en dit jaar ook met fototoestellen willen gemeente en politie gezamenlijk de viering van oud en nieuw zo probleemloos mogelijk laten verlopen. De camera’s hebben niet alleen een preventief doel – het zo snel mogelijk signaleren van onlusten, vernielingen en brandstichtingen – ze dienen ook om vandalen na de jaarwisseling te kunnen oppakken en voor de kosten van de vernielingen te laten opdraaien.

Ook in het verleden maakten politie en gemeente al gebruik van videocamera’s. Het inzetten van fototoestellen is nieuw, zo stelt chef Paul van Musscher van het district Leiden-Voorschoten in het Leidsch Dagblad. Bovendien worden de genoemde middelen op grotere schaal ingezet dan voorheen. Behalve vaste camera’s wordt ook nog eens mobiele opnameapparatuur gebrukt op de hotspots. ,,Het gaat ons om het registreren van bijvoorbeeld groepen die zich ophouden bij branden, grotere groepen die zich door de stad verplaatsen. Die willen we in beeld brengen met alle middelen die ons ter beschikking staan. We willen zo veel mogelijk narigheid voorkomen, het moet voor alle Leidenaars echt een feest worden.  

En als het niet goed gaat op straat met oud en nieuw, willen we daarna succesvol zijn in het opsporen van verdachten.” Burgemeester en korpsbeheerder Lenferink benadrukt dat gemeente en politie nog veel meer maatregelen hebben getroffen om allerhande ongeregeldheden te voorkomen. Zo zullen in eerder in de avond al treintjes van politie, brandweer en de Dienst Milieu en Beheer worden ingezet om te voorkomen dat er brandjes gesticht worden en deze waar nodig zo snel mogelijk te kunnen blussen. 112 kan worden gebeld als mensen vandalisme signaleren.  

Burgemeester Henri Lenferink gaat zelf ’s nachts mee op pad om het personeel een hart onder de riem te steken en zelf te ervaren waar en waarom het hier en daar in de stad toch mis gaat.    

Advertentie

Leiden jaarw2007


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×