Aan de Turfmarkt brandde een pand uit. Omdat de gevel op instorten staat, heeft de brandweer de boel afgezet. (Foto: Marieke Holzapfel).

Politie: "Jaarwisseling relatief rustig verlopen"

De jaarwisseling naar 2007 is over het algemeen rustig verlopen in Leiden. Wel is er door de brandweer en de politie op een aantal plaatsen ingegrepen en heeft de politie rond middernacht op verschillende locaties verdachten aangehouden. Ook moest op enkele plekken de mobiele eenheid optreden.

In Leiden West ontstond op de Dobbedreef een samenscholing van ruim tweehonderd mensen. Daarbij richtte de jeugd zich tegen de hulpverleners toen deze een eind wilden maken aan illegale vreugdevuren. Een taxi werd met stenen bekogeld. De ME kwam eraan te pas om de orde te herstellen. Later verschoof de onrust van de Dobbedreef naar de Dijkstraat. Daar werden tuinhekjes losgerukt en op het vuur gegooid. Ook hier werd er met stenen en vuurwerk naar de brandweer en de politie gegooid. Een groep jongeren van rond de 14 jaar bestookte de hulpverleners met lawinepijlen.

In de Atjehstraat en Marnixstraat was een groep van ongeveer 300 mensen op straat. Er zijn drie mensen aangehouden toen de politie en brandweer hier moesten optreden. Er werden hier ondermeer ruiten van een politiewagen en een brandweerwagen ingegooid en de voordeur van een kinderdagverblijf werd met opzet vernield door zwaar vuurwerk. De politie stelt een onderzoek in naar het gewelddadige gedrag van de feestgangers jegens hulpverleners. De politie zoekt getuigen die meer kunnen vertellen over het afsteken van lawinepijlen, gooien met stenen en het vernielen van andermans eigendommen. Vandalen die na de jaarwisseling worden opgepakt worden alsnog vervolgd en zij worden aansprakelijk gesteld voor de kosten van de vernielingen.

Eerder op de dag zijn in Leiden vijf verdachten aangehouden in verband met de reeks containerbranden in de voorliggende dagen. Een van de verdachten bekende 14 andere brandstichtingen. In totaal zijn er rond de jaarwisseling 58 verdachten aangehouden in de regio.

Afgelopen nacht is er ook een aantal mensen geraakt door (het afsteken van) vuurwerk. Een paar keer kon ambulancepersoneel alleen hulp verlenen onder begeleiding van de politie omdat omstanders hen het werk onmogelijk maakten.

Voor de brandweer in de regio is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. In de periode rond de jaarwisseling zijn in de gehele regio velen buitenbranden geblust. In de vooravond vond in Leiden een middelgrote brand plaats in een gebouw aan de Turfmarkt. De brandweer had deze met behulp van twee autospuiten en een autoladder snel onder controle. De Turfmarkt werd tijdelijk afgesloten voor autoverkeer in verband met instortingsgevaar. Door snel ingrijpen van de brandweer werd verder nog voorkomen dat een brand in een schoolgebouw om zich heen kon grijpen. Een vuurpijl was hier de oorzaak.

Door de inzet van de multifunctionele teams in Leiden bestaande uit Politie, Milieu en Beheer en de Brandweer, was het algemene beeld qua open vuur rustiger dan voorgaande jaren. Zo meldt de politie. Wel noemt men het zorgwekkend dat bij de vele vreugdevuren het geweld zich richting de hulpverleners keerde, waarbij op meerdere plaatsen in de regio het onmogelijk werd om hulp te verlenen.

Advertentie

Leiden jaarw2007


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×