KNMI: "Meeste regen viel in Leiden"

De storm van donderdag was zwaar en duurde uitzonderlijk lang. Behalve de lange duur waren ook de windsnelheden en de regenhoeveelheden opvallend groot. Dat meldt het KNMI. Langs de kust zijn uurgemiddelde winden bereikt van windkracht 10. Daarmee heeft deze storm een plaats gekregen op de KNMI-tabel van zware stormen sinds 1901. In die ruim honderd jaar zijn nu in totaal 58 zware stormen voorgekomen. Elf van die stormen bereikten een uurgemiddelde van windkracht 11 en alleen op 6 september 1944 werd gemiddeld over een uur orkaankracht 12 gemeten.

De storm ging vergezeld van zware buien met hagel, onweer en slagregen. In de ochtend van 18 januari is op verschillende plaatsen in ons land 30 tot 40 mm afgetapt, waarna er overdag nog eens tientallen millimeters bij kwamen. In Leiden viel de meeste neerslag. Daar werd 41,4 mm gemeten. Voor de winter zijn dat uitzonderlijk grote hoeveelheden.

De storm van gisteren leverde op grote schaal zeer zware windstoten op van 120 tot 130 km/uur. Wilhelminadorp registreerde volgens voorlopige cijfers met 133 km/uur de zwaarste windstoot. Ook in het binnenland zijn op verschillende plaatsen tot ver landinwaarts zeer zware windstoten gemeten van 110 tot 120 km/uur. Herwijnen registreerde een vlaag van 124 km/uur.

Leiden januaristorm


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×