Zeven Leidse straten ernstig vervuild

Milieudefensie heeft een lijst opgesteld met ruim 400 stadswegen waar de luchtkwaliteit niet voldoet aan de Europese gezondheidsnormen. Leiden staat hierop met zeven straten: Haagse Schouwweg, Hoge Rijndijk, Langegracht, Willem de Zwijgerlaan, Plesmanlaan, Morsweg en Churchilllaan. De gegevens komen uit gemeentelijke luchtkwaliteitsrapporten. Volgens Milieudefensie moeten gemeenten een tandje bijschakelen bij het nemen van concrete maatregelen om de lucht schoner en gezonder te maken.

De lijst telt 44 gemeenten en ruim 400 straten. Bij een vorig onderzoek in september 2005, waren dat er nog maar 200. Een belangrijke reden voor groei van de lijst is dat de normen strenger zijn geworden en het verkeer weinig schoner. Langs de 400 stadswegen zit te veel stikstofdioxide (NO2) in de lucht. Volgens wetenschappers wijzen hoge concentraties NO2 langs drukke stadswegen op de aanwezigheid van veel ultrakleine roetdeeltjes die tot diep in de longen doordringen. De NO2-concentraties zijn zo een betrouwbare graadmeter voor de schadelijkheid van de buitenlucht. Hoe meer NO2, des te ongezonder de lucht.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×