Politie controleert het hele jaar door op verlichting

De Politie Hollands Midden heeft dit jaar meer bekeuringen uitgeschreven aan (brom)fietsers die geen of niet de juiste verlichting voerden. Het regiokorps heeft in 2006 13.682 bekeuringen uitgeschreven tegenover 11.480 bekeuringen in 2005, een toename van ruim 19%. De politie hoopt door steevast te controleren, ook tijdens de lente en zomer, het aantal (brom)fietsers met goede verlichting toe te laten nemen wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Als er op een bepaalde plaats regelmatig gecontroleerd is, worden er na verloop van tijd minder bekeuringen uitgeschreven. De controles van de politie lijken dus effect te hebben op het verkeersgedrag en worden dan ook voortgezet.

Met de campagne: ‘Licht aan daar kun je mee thuis komen’, probeert de overheid (brom)fietsers zover te krijgen dat ze juiste verlichting voeren. Het belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat (brom)fietsers tijdens het donker opvallen waardoor ongelukken voorkomen worden. Uit onderzoek blijkt dat als 1 procent beter opvalt in het verkeer door verlichting dit circa tien fietsslachtoffers per jaar scheelt.

De politie wil werken aan verkeersveiligheid en heeft daarom in 2006 regelmatig gecontroleerd op vaste plaatsen en ook door mobiele controles. Met de komst van politiebikers is het eenvoudiger geworden om (brom)fietsers die geen juiste verlichting voeren te controleren. De politiebikers kunnen de (brom)fietser makkelijker staande houden en aanspreken.

De politie blijft controleren nu het langer licht is. Meer mensen stappen tijdens deze dagen op de fiets, maar vergeten dat licht later op de avond misschien nodig is. De politie hoopt dat meer (brom)fietsers goede verlichting voeren in 2007 zodat de politie minder bekeuringen hoeft uit te schrijven. De bekeuringen voor geen of onjuiste verlichting kunnen eenvoudig voorkomen worden. Een fietsreparatie bij de fietsenmaker kost vaak minder dan een bekeuring รก 20 euro. Op de site www.fietslichtaan.nl  staat precies beschreven waaraan fietsverlichting hoort te voldoen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×