Crucell test vaccin tegen hondsdolheid in India

Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell begint in India met een klinische studie naar een geneesmiddel tegen hondsdolheid. Daarbij wordt een vaccin getest op 44 vrijwilligers in Mumbay. Dat heeft Crucell woensdag bekendgemaakt. Het onderzoek begon oorspronkelijk in de Verenigde Staten. Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer, geeft aan dat het klinisch testen van het vaccin in Azië erg belangrijk is, omdat hondsdolheid hier het meest voorkomt. Ook wil Crucell in andere landen in Azië gaan testen, zoals China.

Hondsdolheid wordt op de mens overgebracht via beten van carnivoren (honden, katten, vossen, apen). Het speeksel van de besmette zoogdieren leidt tot een virusinfectie van de hersenen die dodelijk kan zijn. Jaarlijks sterven er 40.000 tot 70.000 mensen aan hondsdolheid, vooral in Azië en Afrika. Ongeveer 10 miljoen mensen worden per jaar na een beet preventief behandeld. Als er eenmaal symptomen van de ziekte zijn, is behandeling niet meer mogelijk.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×