Verkeer, vuilnis, drugs en bolletjesknipper

Tijdens het wijkbezoek van het college aan Transvaal en Lage Mors kwamen allerlei problemen boven tafel. Buurtbewoners maakten van de gelegenheid gebruik om te wijzen op de dagelijkse narigheid. Sommige problemen zijn lastig op te lossen, zoals de slechte luchtkwaliteit door de file op de Morsweg. Andere problemen zijn zeer plaatselijk, zoals het beheer van de tuin in de Transvaalhof. Sommige buurtbewoners komen alleen uit betrokkenheid met de buurt, andere proberen eindelijk gehoor te krijgen voor hun klachten.

Verkeersproblemen

De dagelijkse file op de Morsweg is veel bewoners in Transvaal een doorn in het oog. Wethouder Steegh kan weinig meer beloven dan ‘ik doe mijn best’. Niet iedereen heeft begrip voor de lange proceduretijd die nodig is om bijvoorbeeld zwaar verkeer te kunnen weren. Steegh tekent binnenkort een convenant met VROM over de instelling van een milieuzone, om vervuilende vrachtauto’s de toegang tot de stad te ontzeggen. ‘Maar dat duurt jaren, want de winkeliers uit de binnenstad zullen daar niet blij mee zijn. Die gaan allemaal bezwaar maken.’ Een dame vertelt Steegh ronduit dat ze geen vertrouwen in hem heeft. De wethouder lijkt het nog te begrijpen ook. De burgemeester zegt dan toe de wijkvereniging uit te nodigen voor een gesprek, om de communicatie te verbeteren.

Drugs en onveiligheid

Deze week is een drugspand aan de Morsweg ontruimd, maar er blijken nog meer dealers in de wijk te wonen. Burgemeester Lenferink wil graag meer gegevens, om te kunnen optreden. Tijdens de fietstocht ontdekte het college een ‘vergeten’ zijstraat van de Morsweg, parallel aan het spoor. Allerlei vuilnis, tot oude ijskasten toe, ligt op een desolaat terrein. De weg afsluiten is geen optie, omdat er bedrijven en een sportschool zijn gevestigd. In ieder geval komen er acht lantarenpalen bij om het terrein minder aantrekkelijk te maken voor drugsgebruik en criminele praktijken.

Vuilnis

Vuilverzameling is in de Lage Mors en Transvaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Bij de GFT-container aan de Jan Luykenlaan liggen medicijnflesjes, plastic zakken en bananenschillen. Burgemeester Lenferink kijkt in de container: ‘Alles behalve GFT!’ Ook de verzamelplaatsen voor grofvuil voldoen niet aan de verwachtingen. In de beheerdersruimte van Portaal wordt dan ook flink geklaagd over het ophaalbeleid van de gemeente. ‘Na zes meldingen komt er nog niemand. Als ik een klacht wil indienen, krijg ik bovendien weer dezelfde persoon aan de lijn.’

Spelen en groen

De fietstocht van het college leidt langs allerlei nieuwe speelplaatsen en opgeknapte plekjes. Zo wordt er gestopt bij de Transvaalhof om naar de hoftuin te kijken. Als er een buurtbewoner komt klagen dat de begroeiing te hoog is, weet het college dan ook direct over welke locatie het gaat. ‘Het is nu onveilig voor kinderen. Ik moet boven gaan staan om ze te kunnen zien. De beheerder knipt alleen wat puntjes weg. We hebben geen bolletjesslikker, maar een bolletjesknipper.’Toch zijn er ook goede punten aan te wijzen. Zo is de buurtfietsenstalling een groot succes. Er is zelfs een wachtlijst voor. ‘Waarom komt er dan geen derde?’ vraagt één van de wethouders. ‘Die is gesneuveld in Ruimte voor Nieuw Beleid (bezuinigingsoperatie van college, red.),’ is het antwoord. ‘Ai, foutje!’

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×