Provincie wil RGL doordrukken

In een open brief wijzen ROVER, STOOM en de Fietsersbond de provincie erop dat Leiden geen RijnGouweLijn door de binnenstad wil. Het lijkt erop dat de Gedeputeerde Staten de RGL door Leiden willen doordrukken. Onlangs stuurde de provincie twee rekeningen naar Leiden voor de aanleg van de RGL-Oost. Die zou over de Breestraat of de Hooigracht moeten lopen, aldus de provincie. De drie organisaties schrijven dat Leiden een veel beter alternatief heeft dat kan rekenen op brede steun bij de bevolking, namelijk het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)plan. Hierbij kan bovendien dubbelspoor worden aangelegd tussen Leiden en Utrecht.

De organisaties wijzen erop dat het ondemocratisch is om de referendumuitslag van maart te negeren. Tijdens dit referendum over de RijnGouweLijn heeft 69% van de Leidenaren zich uitgesproken tegen de aanleg van de RGL. Er is de laatste maanden hard gewerkt aan een alternatief voorstel, dat de lightrailplannen moet vervangen. In dit nieuwe HOV plan wordt een busverbinding voorgesteld, in combinatie met rondwegen. Ook de NS kan zich vinden in dit plan en wil meewerken aan extra stations op de route Gouda-Leiden. Het plan is goedkoper in aanleg, veel goedkoper in exploitatie en bedient ook de geplande nieuwbouw in de regio.

De organisaties hopen dat ze de facturen aan de gemeente Leiden ‘moeten interpreteren als een ambtelijke vergissing.’ Niet alleen ROVER, STOOM en de Fietsersbond maken zich zorgen. Het Leidse college heeft ook al een bezorgde brief gestuurd naar de provincie. Al voor het referendum heeft de provincie Zuid-Holland gezegd de RijnGouweLijn hoe dan ook te zullen aanleggen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×