Na een dagje schroeven, waren alle monumentale, zeer kostbare lantaarns ingeladen. (Foto's: Chris de Waard).

Ornamenten Stadhuisplein nog jaren gedoofd

Het zou wel eens jaren kunnen duren voordat de vandaag verwijderde monumentale ornamenten op het Stadhuisplein weer teruggeplaatst worden op hun sokkels. Volgens Wout Bekelaar, die jarenlang verantwoordelijk was voor de straatverlichting in Leiden, is de kans groot dat de gemeente eerst de besluitvorming over het al dan niet aanleggen van een ondergrondse fietsenstalling afwacht. Als die er komt, worden de armaturen pas daarna teruggeplaatst.

Vandaag is de monumentale verlichting met behulp van een hoogwerker gedemonteerd. Een klus die de hele dag duurde. Naast de lantaarns worden ook de sokkels in oude staat hersteld. Bij een eerdere restauratie in de jaren zeventig van de vorige eeuw, werden de lantaarns met beton vastgezet. Dat wordt nu weer verwijderd.

Leiden stadhuislampen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×