Verlichting Stadhuisplein wordt gerestaureerd

Donderdag zal de monumentale verlichting van het Stadhuis worden weggehaald. De gemeente zegt zelf dat de verlichting al jaren ‘in een deplorabele toestand’ verkeert. De lampen bij de ingang van het Stadhuis moeten gerestaureerd worden, net als de lampen op het bordes. Tijdens het onderzoek voor de restauratie bleek dat de lantaarns van de vierarmige kroon op de hoek van het plein gevaarlijk los zitten. Daarom wordt deze lantaarn snel gedemonteerd.

Het stadhuis is in 1934 ontworpen door architect C.J. Blaauw en werd in 1940 in gebruik genomen. Aan de kant van de Vismarkt zijn diverse monumentale lichtarmaturen aangebracht: een vierarmige lantaarn met vijf lampen op een zuil op het plein, een staande lamp op het bordes en twee wandarmaturen bij de ingang van het stadhuis. Door de restauratie wil de gemeente het huidige authentieke beeld uit 1940 bewaren met de waardevolle koperen en bronzen armaturen. Het demonteren en restaureren gebeurt door de firma Mikana Light & Furniture uit Blaricum.

Leiden stadhuislampen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×