Overwegend droog tijdens viering Leidens ontzet

Met ruim 100 millimeter neerslag was september behoorlijk nat. De maand verliep ook iets te koel en vrij somer. Oktober gaat veel stabieler van start. Dit danken we aan een hogedrukgebied dat zich over een groot deel van Europa uitbreidt. Kleine storingen in de bovenlucht zorgen nog wel voor wolkenvelden maar regen hoeven we op 2 en 3 oktober niet of nauwelijks te verwachten. In combinatie met aangename temperaturen van 16 a 17° ziet het er een stuk beter uit dan de afgelopen jaren, toen we vaak met felle buien te maken hadden. Kijk voor een actueel weerbericht rechtsboven op deze pagina.

Het weer in 1574
Door inundaties staan in september 1574 grote gebieden ten zuiden van de stad onder water. De geuzen gebruiken hun platte vaartuigen om via de ondergelopen polders op steeds meer plekken de Spanjaarden te verjagen en de uitgehongerde bevolking te hulp te schieten. Door de aanhoudende noordwestenwind weet het water Leiden echter niet te bereiken. Pas begin oktober draait de wind naar zuidwest waardoor het water tot vlakbij de stad uitstroomt. De Spanjaarden vertrouwen de situatie niet en slaan op de vlucht. Ondertussen knapt het weer op en zijn de omstandigheden voor het ontzet ideaal. Tijdens de viering op 3 oktober is het fraai weer bij een naar noordoost draaiende wind. Ook de dagen daarna waait er een droge noordoostenwind waardoor het water zakt en de leefomstandigheden in de stad geleidelijk verbeteren. (Buisman, Duizend jaar weer, wind en water in de lage landen, deel 3)

Leiden 3 Oktober 2007


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×