Leiden wordt openluchtmuseum

“Zonder Rijnlandroute wordt Leiden een open luchtmuseum”. Dat betoogde burgemeester Lenferink gisteren bij de opening van de Vijfde Zuidvleugelconferentie, die in de Pieterskerk plaatsvond.Allereerst gaf de burgemeester in zijn toespraak een toelichting over de geschiedenis van de Pieterskerk en de vele monumenten die de stad kent. Hij vertelde onder andere: “Van veel bezoekers horen we hoe geweldig zij onze binnenstad vinden. Er komen al veel bezoekers, maar dat moeten er nog veel meer worden. Eigenlijk is het nog te weinig bekend hoeveel leuks er hier is in Leiden, Stad van Ontdekkingen.”

Na dit betoog, belichtte hij de moderne kant van de Sleutelstad. “De stad is met de oudste universiteit van ons land, een uitstekend Universitair Medisch Centrum en verscheidene andere kennisintensieve instellingen een bolwerk van kennis en innovatie.” Hierbij vormt het Bioscience-park, dat tot de vijf belangrijkste van Europa behoort, het belangrijkste icoon van Leiden als kennisstad.Om dit zo te houden en te zorgen dat Leiden blijft floreren, maar ook om de regio goed te laten functioneren, is de Rijnlandroute hard nodig. “Sterker nog: zonder de Rijnlandroute zitten Leiden en een belangrijk deel van de regio geheel op slot. We kunnen bijna geen bestemmingsplan meer vaststellen, omdat we de verkeersafwikkeling niet kunnen garanderen en de luchtkwaliteitsproblematiek niet zelf kunnen oplossen. Dat is volkomen onacceptabel en speelt ons nu al volop parten bij verscheidene plannen binnen en buiten de stad. Zonder Rijnlandroute wordt Leiden een open luchtmuseum, kan de leefbaarheid van een van onze grootste wijken niet worden verbeterd, zijn de ambities van het Bio-Sciencepark niet te realiseren en kunnen en willen we Valkenburg niet ontwikkelen. Dat mag niet gebeuren!” Aldus de burgemeester.Hij dringt er bij de overige leden van de Zuidvleugel en de betrokken ministeries dan ook op aan, om tot actie over te gaan. De Zuidvleugel is het gebied in het zuidwesten van de Randstad, waarbinnen Leiden, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Gouda liggen.Tijdens deze Zuidvleugelconferentie stond de verankering van de ontwikkeling van de Zuidvleugelin het Randstedelijk perspectief centraal.i

Leiden RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×