Raad geeft college ruim baan voor ontruiming Koppenhinksteeg

De sinds jaar en dag gedoogde activiteiten in de Vrijplaats Koppenhinksteeg worden niet gelegaliseerd. De raadscommissie Ruimte en Bereikbaarheid besprak dinsdagavond het voorgenomen collegebesluit om andere opties voor herontwikkeling van het pand te onderzoeken. Daaruit bleek dat een meerderheid akkoord gaat, waarmee het doek voor de activiteiten van onder andere De Linkse Kerk, Fabel van de Illegaal en de Weggeefwinkel definitief valt, althans op die plek. Er is wel bereidheid om mee te helpen aan het onderbrengen van enkele van deze activiteiten elders in de stad.

VVD wethouder Pieter van Woensel berichtte de raad eind maart het legaliseringsproces stop te zetten. De geraamde kosten overschreden de afspraken uit het in december gesloten collegeakkoord tussen PvdA, VVD, CDA en GroenLinks. Woningcorporatie Ons Doel zou het pand voor 1 euro overnemen en herontwikkelen. De gemeente zou het tekort aanvullen tot een bedrag van 460.000 euro. Er blijkt echter 300.000 euro méér nodig. Reden voor Van Woensel om  andere mogelijkheden te onderzoeken voor het pand.

De Vrijplaats wordt dus ontruimd. De wethouder verwacht dat de huidige gebruikers naar de rechter stappen. De gemeenteraad ging in 2006 al eens akkoord met legalisering. Partijen die toen nog vóór legalisering waren, waaronder de PvdA, nemen nu dus een ander standpunt in.

In het debat in de commissie leek van de coalitiepartijen GroenLinks alleen te staan in de bereidheid om tot het uiterste te gaan om toch een oplossing te vinden. Woordvoerder Pieter Kos beaamt dat. “Het was voor ons teleurstellend om de teneur te proeven bij voormalige voorstanders van legalisering dat alles nu helemaal ophoudt. De activiteiten op die plek hebben een versterkende relatie, het stoort me zeker dat partijen daar nu zo gemakkelijk van af stappen.” Het betekent overigens niet dat GroenLinks nu uit de coalitie stapt. Volgens Kos wisten de onderhandelaars eind 2007 niet beter dan dat het tekort de 460.000 euro bedroeg die in de legaliseringsnotitie van toenmalig verantwoordelijk wethouder Marc Witteman is genoemd. “Achteraf kun je zeggen dat we daarin een steekje hebben laten vallen door dat niet te checken.”

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×