Teleurstellend debat over Leids woonbeleid

De SP is teleurgesteld over het debat over het Leidse woonbeleid dat de gemeenteraad afgelopen donderdag voerde. Volgens de partij lieten weinig raadsleden een consequente visie zien. Wel deed de raad op voorstel van de SP de principe-uitspraak dat er in Leiden te weinig betaalbare woningen zijn. Overigens onderschreven niet alle partijen die uitspraak.

Volgens de SP gaf de PvdA tijdens het debat aan dat maar 20% van de nieuwbouwwoningen betaalbaar hoeft te zijn. De VVD vond dat er in Leiden onvoldoende huurwoningen boven de 500 euro zijn en dat er te weinig goedkope koopwoningen zijn. De partij wil geen koopwoningen bouwen onder de 180.000 euro. Het CDA erkende dat gezinnen met een modaal inkomen aangewezen zijn op betaalbare huurwoningen. De partij vond het echter niet nodig het aantal van deze woningen uit te breiden, aldus de SP. GroenLinks was van mening dat de woningnood wordt veroorzaakt door scheefwoners, die te lang in een goedkope woning blijven wonen. Deze partij zag vooral heil in een betere doorstroming. “Samengevat erkennen alle partijen dat er een woningtekort is voor iedereen tot een modaal inkomen. Maar geen enkele partij is bereid om daarom meer voor deze gezinnen te bouwen. We zullen nu, samen met de woningzoekenden in de stad, duidelijk maken dat de enige oplossing voor de woningnood is, om meer betaalbare woningen te bouwen en te renoveren,” aldus SP-raadslid Louk Rademaker, die het initiatief voor dit debat genomen heeft.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×