Vandaag cruciaal voor viering Pilgrimjaar

Vandaag is cruciaal voor het Pilgrimjaar. Als de gemeenteraad vanavond tijdens de behandeling van de perspectiefnota besluit geen bedrag beschikbaar te stellen voor het gedenkjaar, kunnen de feestelijkheden volgend jaar niet doorgaan. Dit meldt de organisatie van het Pilgrimjaar 2009.Volgend jaar is het 400 jaar geleden dat de Pilgrims in Leiden aankwamen om zich hier ruim tien jaar te vestigen. Daarna vertrokken ze met de Mayflower naar de ‘Nieuwe Wereld’. In Amerika worden deze Pilgrim Fathers gezien als de grondleggers van de Amerikaanse samenleving.

De organisatie van het Pilgrimjaar heeft een groot plan opgesteld, om Leiden volgend jaar zowel nationaal als internationaal aan de Pilgrims te verbinden. Dat plan bevat onder andere een herdenking in de Pieterskerk, de tentoonstelling Holland-mania in Stedelijk Museum de Lakenhal, een lezingenserie bij Webster University en een klassiek concert rond de muziek van de Pilgrim componist John Coprario. Ook wil de organisatie een lespakket ontwikkelen over waarden als tolerantie, die de Pilgrims hoog in het vaandel hadden staan. Daarnaast wil de projectgroep het profiel van Leiden in de VS versterken, bijvoorbeeld door een expositie van De Lakenhal en het Regionaal Archief Leiden ook in de Grolier Club in New York tentoon te stellen.

Leiden pilgrimjaar


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×