Burgemeester Lenferink weer 'aan de ketting'

Burgemeester Lenferink beschikt binnenkort weer over een ambtsketen. Komende zondag neemt hij de nieuw ontworpen ambtsketen van leerlingen van de nieuwe Academie voor Edelsmeden van Ben van Helden uit Zeist in atelier Zône in ontvangst. Het duurt nog even voordat hij de keten mag dragen, want het sieraad is tot 31 oktober, samen met een aantal andere creaties van negen net afgestudeerde edelsmeden van de Academie, te zien in Galerie Zône aan Nieuwstraat 17b.

Toen de in 1931, naar een ontwerp van Anthonie Coert, vervaardigde ambtsketen in maart spoorloos verdween, ging een groep beginnende edelsmeden bestaande uit Yvette Asselman, Jack Borninkhof, Marianne Hoelen-Lem, Sana López Abellán, Anna van der Meer-Langendam, Joki van de Poel, Monique Povel en Edith Schwärzer-Bruins, onder leiding van Ben van Helden aan de slag om een nieuwe keten te ontwerpen en fabriceren. Hun uitgangspunt daarbij was dat de keten een uitstraling kreeg die past bij het burgemeestersambt. Het moest een keten worden die autoriteit uitstraalt en voor iedereen duidelijk herkenbaar is. Verder keken ze bij het ontwerp naar de rijke geschiedenis van de Sleutelstad en verwerkten ze in het halssieraad het culturele karakter van Leiden.

De ketting bestaat uit zilver en polyester en bevat afbeeldingen die verwijzen naar een aantal gebeurtenissen en thema’s die voor de gemeente in het heden en verleden belangrijk zijn geweest of dat nog zijn. Zo verwijst een tulp naar de integratie, is er een bioscience-symbool en zijn er afbeeldingen van haring en wittebrood, een stadsplattegrond van het centrum, de ramskop, de godin Minerva, de Pieterskerk en de Burcht. Onderaan de keten is de Rijkspenning bevestigd, waarop aan de ene zijde het klassieke Rijkswapen zichtbaar is, terwijl aan de andere zijde het Leidse gemeentewapen te zien is. Ook is op een een aantal schakels een Leidse Sleutel aangebracht.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×