CDA Leiden wil meer en betere gymzalen

Er is een stevig gebrek aan gymzalen in Leiden. Dat stelt de CDA-fractie in een brief aan het gemeentebestuur. Dit heeft volgens de partij gevaarlijke en onwenselijke gevolgen. Leerlingen moeten steeds langere afstanden overbruggen om bij een gymzaal te komen, terwijl die routes vaak niet geschikt zijn voor grote groepen met jonge kinderen. De vrijwilligers die de scholen nodig hebben voor de begeleiding naar de gymzaal, zijn niet altijd voorhanden. Ook gaat deze ‘reistijd’ ten koste van verplichte vakken en krijgen leerlingen soms minder of korter gymles. De partij wijst erop dat de problemen nog groter dreigen te worden. Zo komen er in de nieuwbouwwijk Nieuw Leyden wel twee scholen bij, maar beiden zonder gymzaal. Naast scholieren worden volgens het CDA ook andere Leidse sporters de dupe van het tekort. De zalen worden nu ook verhuurd aan sportverenigingen. Door de schaarste stijgen de tarieven, waardoor minder mensen zullen gaan sporten.

De CDA-raadsleden Moniek van Sandick en Arjen Bonestroo hebben naar aanleiding van het tekort aan gymzalen een serie vragen gesteld aan het College van B&W. Daarmee willen ze bereiken dat de gemeente onderzoekt wat de benodigde capaciteit en kwaliteit aan gymzalen er per wijk nodig is. Ook pleiten ze voor uitstel bij het afbreken van oude gymzalen, zolang er een tekort is. De gymzaal in de Du Rieustraat, moet bijvoorbeeld wijken voor woningbouw als de gymzaal van de nieuwe Lorentzschool aan de Vollenhovekade in gebruik kan worden genomen. Die moet in januari 2009 klaar zijn.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×